Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Να διαβιβαστεί στη Βουλή η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ


 


Να διαβιβαστεί στη Βουλή η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ
Να διερευνηθούν ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων, και συγκεκριμένα του Γιώργου Παπανδρέου, των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών και μελών της κυβέρνησής του, ζητά ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης για την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά, ότι το έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η επιβολή σκληρών μέτρων, τα οποία περιελήφθησαν στο μνημόνιο.
Μεταξύ άλλων, έχει υποστηριχθεί ότι η ένταξη 151 ΔΕΚΟ στα έξοδα της Γενικής Κυβέρνησης επιβάρυνε το έλλειμμα με δύο περίπου εκατοστιαίες μονάδες φέρνοντάς το στο 15,4%, χωρίς προηγουμένως να έχουν γίνει οι απαιτούμενες στατιστικές μελέτες.
Ο κ. Πεπόνης, αφού πήρε καταθέσεις από πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγητές οικονομολόγους, δημοσιογράφους και πολιτικά πρόσωπα, αναφέρει στο διαβιβαστικό του ότι "από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις προέκυψαν στοιχεία που έχουν σχέση με αξιόποινες πράξεις του ν. 3126/2003 περί ευθύνης υπουργών και με πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος".
Μάλιστα, ο οικονομιικός εισαγγελέας σημειώνει ότι στις εν λόγω καταθέσεις "γίνεται λόγος για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσίου ελλείμματος του 2009 αφενός και αφετέρου για ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού και μελών της τότε κυβέρνησης και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών".
Η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε στον αντεισαγγελέα Νικόλαο Παντελή, προκειμένου να τη μελετήσει πριν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου