Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νταλάρα επέστρεψε μετά από ισχυρές πιέσεις της τρόικας, αφού οι διαφωνίες για το ύψος του επιτοκίου υπήρξαν από την αρχή πολύ σοβαρές, με το IIF να επιμένει σε επιτόκιο γύρω στο 5% και την τρόικα να παρεμβαίνει ζητώντας να κατέβει κατά δύο ίσως και τρεις μονάδες.
Ιδιαίτερη ανησυχία ως προς τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας προκαλεί η δήλωση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την αποδοχή εκ μέρους των πιστωτών των απωλειών στα ομόλογα από την απομείωση του χρέους, εφόσον αποτύχουν οι συνομιλίες με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο.
Μιλώντας με την δημοσιογράφο των New York Times Ρέιτσελ Ντονάντιο, ο κ. Παπαδήμος κατήγγειλε ότι το οικονομικό κατεστημένο μπλοκάρει την συμφωνία και κάλεσε τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να αποδεχθούν τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές.
Απέδωσε μάλιστα τις αντιδράσεις ως προς την υιοθέτηση των μέτρων σε… οργανωμένα συμφέροντα (και όχι στην αποστράγγιση της ελληνικής κοινωνίας), τα οποία διαθέτουν πολιτικές διασυνδέσεις και εμποδίζουν την εφαρμογή των δεσμεύσεων, αλλά και των μεταρρυθμίσεων.
Αναγνώρισε πάντως ο πρωθυπουργός πως η Ευρώπη καθυστέρηση όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και πως η τρόικα δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα για την ανάπτυξη, υπενθυμίζοντας πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6% το 2012, ενώ ήδη η ανεργία έχει ξεπεράσει το 18%.
Ειδικά για την νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ολοκληρωθεί με αυτόν τον τρόπο το PSI, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι την εξετάζει ως ενδεχόμενο – αν και αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο πίεσης προς τους ομολογιούχους.
Σε ανακοίνωσή του το IIF αναφέρει πως παραμένει προσηλωμένο στην επιδίωξη μίας συμφωνίας για εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με την Ελλάδα, καλώντας όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν καλή τη πίστη προς αυτό τον σκοπό με αίσθηση του κατεπείγοντος.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι εξακολουθούν να παραμένουν άλυτες σημαντικές διαφορές στις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του 50% στα ομόλογα. «Υπάρχουν ακόμα πολύ σημαντικά θέματα που θα πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο Φρανκ Βογκλ, σύμβουλος επικοινωνίας του IIF.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που σχολιάζει: «Στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών πανηγύριζαν διότι έπεισαν τους ιδιώτες πιστωτές να προχωρήσουν σε κούρεμα 50%. Παρεμπιπτόντως οι τράπεζες είχαν ήδη διαγράψει μέρος των ομολόγων. Παρόλα αυτά δεσμεύθηκαν για ένα κούρεμα μέχρι τον Ιανουάριο με το σκεπτικό ότι τότε η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να «σηκώσει» χωρίς βοήθεια το υπόλοιπο χρέος. Αυτό ήταν η προϋπόθεση για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας από το ΔΝΤ. Ακριβώς όμως αυτή η προϋπόθεση δεν αφήνει κανένα περιθώριο κινήσεων στις χώρες που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές με αποτέλεσμα να απομακρύνεται το ενδεχόμενο για ένα κούρεμα 50%. Η Αθήνα χρειάζεται περισσότερα χρήματα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Αν ΕΕ και ΔΝΤ δεν δείξουν κατανόηση, τότε όλη η προσπάθεια σωτηρίας χάνει οριστικά την αξιοπιστία της»…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου