Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Κατέρρευσε και το «ισχυρό χαρτί» του Παπαδήμου


 
Η εντελώς εξοργιστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τις συνεχιζόμενες πιέσεις για έγγραφες δεσμεύσεις – δηλώσεις νομιμοφροσύνης, καθίσταται ακόμη εξοργιστικότερη εξαιτίας του αμέριμνου τρόπου με τον οποίο την αντιμετωπίζει ο Γ. Παπανδρέου.

Αν και το μπλοκάρισμα τις έκτης δόσης, που είχε αποφασιστεί και βρισκόταν στον δρόμο, οφείλεται αποκλειστικά στη δική του τουλάχιστον αψυχολόγητη ενέργεια να συμφωνήσει στις 27 Οκτωβρίου και να αθετήσει, δια του δημοψηφίσματος, την υπογραφή του τέσσερις ημέρες αργότερα, ο ίδιος παριστάνει ότι δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει.

Ο κ. Παπανδρέου δεν έχει καν πει αν θα βάλει την υπογραφή του - προφανώς η σιωπή του μπορεί να εκληφθεί ως αποδοχή του εκβιασμού.

Αντίθετα, συνέχιζε μέχρι χθες τις επαφές του με υπουργούς και (πρωτοκλασάτους) βουλευτές, υποστηρίζοντας (με επίσημη ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ) ότι αυτές περιλαμβάνουν, κυρίως, συζητήσεις για τον καλύτερο συντονισμό και απόδοση της κυβέρνησης!

Δηλαδή συζητά για το PSI, ενώ, με δική του ευθύνη, η έκτη δόση παραμένει στον αέρα και η χώρα τελεί υπό εκβιαστική ομηρεία.

Αν δεν έλθει η έκτη δόση, υπάρχει έστω και η παραμικρή περίπτωση να αποδώσει η παρούσα κυβέρνηση;

Προφανώς, όχι! Επομένως, το πρώτιστο μέλημα είναι αυτό και επ’ αυτού έπρεπε να βρουν λύσεις ο ίδιος και οι συνομιλητές του, που θεωρούν πως, με τις κωλυσιεργίες και την απόλυτη απραξία τους, πέταξαν το μπαλάκι στη Νέα Δημοκρατία.

Μέχρι στιγμής, ουδείς από την πλευρά της προηγούμενης (και νυν) κυβέρνησης έχει πει κάτι σχετικό. Αντίθετα, τους βλέπουμε να τοποθετούνται σε θέση εκκίνησης στην κούρσα διαδοχής.

Την ίδια ώρα, ακόμη και τώρα ο κ. Παπανδρέου επιμένει πως η ιδέα περί δημοψηφίσματος ήταν ιδιαιτέρως… ευφυής, αφού οδήγησε στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Αλλά η υπό τον κ. Παπαδήμο κυβέρνηση συνεργασίας, που τόσο πολυπόθητη είχε εμφανιστεί, μέχρι στιγμής δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Επομένως, δώρον άδωρον! Διότι η νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε για να λύνει τα προβλήματα με τους δανειστές.

Και για να υπάρχει αξιόπιστος συνομιλητής τους!

Χθες, όμως, ο κ. Παπαδήμος, κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, κάθε άλλο παρά έδωσε την εικόνα πρωθυπουργού που εκπροσωπεί μια χώρα και παίρνει πάνω του όλες τις πρωτοβουλίες.

Αυτό που εμφανίστηκε, ήταν η εικόνα ενός αδύναμου πρωθυπουργού που, όπως είπε, ασφαλώς ο ίδιος θα παράσχει τις περί μεταρρυθμίσεων ενυπόγραφες εγγυήσεις που αποφάσισε το Eurogroup – μετά το… ζεμάτισμα Παπανδρέου – αλλά, πρόσθεσε, και «τα ελληνικά κόμματα είναι απαραίτητο να εκφράσουν, μέσω επιστολής, τη δέσμευσή τους στην κυβέρνηση».

Αυτό σημαίνει πως ούτε ο ίδιος θεωρεί αρκετή την θηριώδη εντολή που έλαβε με την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Κυρίως, όμως, δεν θεωρείται ισχυρός ούτε από τους δανειστές – εταίρους, οι οποίοι δείχνουν να τον αντιμετωπίζουν – αν και οι ίδιοι τον επέβαλαν – ως προσωρινό διεκπεραιωτή.

Προσπαθώντας να αιτιολογήσει αυτήν την (ταπεινωτική) στάση, έδειξε να μεταφέρει τους ισχυρισμούς των εταίρων μας, σύμφωνα με τους οποίους οι υπογραφές είναι αναγκαίες επειδή το πρόγραμμα είναι μακροπρόθεσμο και η κυβέρνηση βραχυπρόθεσμη.

Είπε δηλαδή πως οι υπογραφές χρειάζονται «προκειμένου να εξαλειφθούν η αβεβαιότητα και οι αμφιβολίες σχετικά με τις μελλοντικές ενέργειες των κομμάτων που μπορεί να είναι στην εξουσία».

Και επομένως θεωρεί, όπως είπε, «απαραίτητη την επιστολή από τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όμως εκείνοι θα αποφασίσουν με ποιόν τρόπο θα γίνει η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει».

Εν ολίγοις ούτε ο ίδιος αισθάνεται ισχυρός, ούτε οι δανειστές τον θεωρούν ισχυρό.

Το γεγονός αποτελεί από μόνο του ικανό λόγο για να παραιτηθεί (χθες).

Ο κ. Παπαδήμος ανέλαβε την κυβέρνηση για να υπάρχει κάποιος που θα θεωρούν οι εταίροι αξιόπιστο συνομιλητή και ο οποίος θα μιλά την γλώσσα τους και θα μπορεί να τους πείσει.

Αν αυτή η προϋπόθεση δεν πληρούται, τότε ποιος ο λόγος γι’ αυτήν την (άνευ εκλογών) περιπέτεια;

Για να δηλώσει ο κ. Χρυσοχοΐδης (χθες) παρών στην μάχη της διαδοχής και να γίνουν υφυπουργοί ο Ροντούλης και ο Γεωργιάδης;

Κι’ αν, όπως είπε, οι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, είναι η επίτευξη συμφωνίας επί του δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι τα τέλη της χρονιάς, καθώς και η ολοκλήρωση του σχεδίου ανταλλαγής του ελληνικού χρέους, τότε τι του χρειάζονταν οι πενήντα υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί;

Προφανώς τίποτε και η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Και τι νόημα έχει να μας λέει (χθες) ο κ. Παπαδήμος ότι οι προοπτικές για το PSI είναι εξαιρετικές, αλλά να μην μπορούμε να πάρουμε την δόση από το προηγούμενο δάνειο;

Και τι νόημα έχει να λέει ο κ. Μπαρόζο (χθες) πως η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα, όμως και η Ελλάδα πρέπει να θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της και πως χρειάζεται εθνική συναίνεση και να αποφεύγονται τα πολιτικά παιχνίδια, όταν το κόμμα με το οποίο συνομιλούσε μέχρι χθες αυτή τη στιγμή ασχολείται μόνο με την διαδοχή στην ηγεσία του και ΜΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ; Δηλαδή με πολιτικά παιχνίδια;

Και μόνο που ο κ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον Real Fm και στον Ν. Χατζηνικολάου, είπε ότι «δικαιούται κι’ αυτός με τη σειρά του» να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενώ η χώρα ολόκληρη βρίσκεται στον αέρα και ο ίδιος συνεχίζει να οργανώνει συνεντεύξεις Τύπου για… φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον, (που το ανακοινώνει ξανά και ξανά χωρίς μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα), είναι για να βγαίνει κανείς από τα ρούχα του.

Επίσης, τι νόημα έχει να λέει ο κ. Μπαρόζο πως η έκτη δόση πρέπει να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατό και πως το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας πρέπει να έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του χρόνου, όταν όλα αυτά εξαρτώνται από μια δέσμευση που έχει ήδη δοθεί;

Αντίθετα, και χθες η Κομισιόν, δια του εκπροσώπου της Ολιβιέ Μπαγί, επέμεινε ότι η παροχή έγγραφων δεσμεύσεων είναι όρος για την καταβολή της 6ης δόσης προς την Ελλάδα, καθώς η ευρωζώνη εξακολουθεί να αναμένει έγγραφες και ξεκάθαρες δεσμεύσεις από τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας σχετικά με την τήρηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Χθες, η Νέα Δημοκρατία έδωσε στη δημοσιότητά επιστολή του Α. Σαμαρά της 13ης Νοεμβρίου προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφρεντ Μάρτενς.

Διαβάζοντας την επιστολή, διαπιστώνει κανείς πως οι δεσμεύσεις που ζητούνται έχουν ήδη δοθεί.

Ιδού η επιστολή: 

«Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2011
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Όπως σας ανέφερα ήδη, θεωρώ απαραίτητο να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα.

Οι πρόσφατες εξελίξεις έθεσαν σε μεγάλο κίνδυνο τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η Νέα Δημοκρατία παρενέβη ενεργά για να εξουδετερώσει όλους τους επικείμενους κινδύνους: Το δημοψήφισμα απορρίφθηκε, από τον κ. Γ. Παπανδρέου ζητήθηκε να παραιτηθεί από Πρωθυπουργός, και μια νέα μεταβατική Κυβέρνηση σχηματίστηκε με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του κόμματος του ΛΑ.Ο.Σ.

Αυτή η Κυβέρνηση θα προωθήσει την επικύρωση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου 2012.

Πιστεύουμε ότι ο νέος Πρωθυπουργός, κ. Λ. Παπαδήμος, - Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έως την προηγούμενη χρονιά - και η ευρεία πολιτική βάση της νέας Κυβέρνησης, θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η νέα Κυβέρνηση απολαμβάνει ισχυρής κοινοβουλευτικής στήριξης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με εξαίρεση τους βουλευτές των κομμάτων της αριστεράς.

Πιστεύουμε επίσης ότι οι εκλογές θα εξομαλύνουν την κατάσταση στην Ελληνική κοινωνία, εκτονώνοντας τις πολιτικές πιέσεις και αποτρέποντας σοβαρές κοινωνικές αναταραχές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: Συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.

Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.

Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει εργαλεία που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

άσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!

Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί.

Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.

Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.

Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.

Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε».

Με τι παίζουν;
Κατόπιν αυτού, είναι προφανές ότι η Γερμανία προσπαθεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε οικιοθελή αποχώρηση από την ευρωζώνη – οπότε ίσως να βρεθεί προ εκπλήξεων (η Γερμανία) και να απαιτηθούν επιτέλους και οι γερμανικές οφειλές.

Όσο για τις χθεσινές δηλώσεις Βενιζέλου, σύμφωνα με τις οποίες «κανείς δεν μπορεί να παίζει με τις ανάγκες τις χώρας», όταν ο ίδιος υποστήριζε τα του δημοψηφίσματος, τι ακριβώς έκανε; Με τι έπαιζε;

Και ο κ. Παπανδρέου, παριστάνοντας τον αρχηγό και κάνοντας διάφορες επαφές, με τι ακριβώς παίζει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου