Χαλινάρι στην ασυδοσία των παραγωγών χύμα τσίπουρου θέλει να βάλει η νεοσύστατη Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδας, προκειμένου να διασφαλίσει τόσο την υγεία των καταναλωτών, όσο και την εικόνα του προϊόντος, το οποίο έχει αρχίσει να ανοίγει τα φτερά του για το εξωτερικό.
Προϋπόθεση, όμως, για να πάνε καλά οι εξαγωγές, είναι να λύσει ο κλάδος τα του... οίκου του. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Δημήτρης Αποστολάκης, δεν διστάζει να μιλήσει στην Agrenda και στους καθ’ ύλην αρμοδίους για τα κακώς κείμενα του χώρου. Μάλιστα, όπως λέει, δεν λείπουν οι συγκρούσεις με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, ενώ καταγγέλλει την παράνομη διακίνηση τόνων αμφίβολης ποιότητας τσίπουρου από παραγωγούς του λεγόμενου «διημέρου». Τον συναντήσαμε στην έκθεση «Οινοπνεύματα 2011», στις 11 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο, όπου μας αποκάλυψε την πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να βάλει «πλαφόν» μέχρι 150 λίτρα στις διήμερες άδειες.
Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων;
Βασικός στόχος μας είναι η κατά το δυνατόν απλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής τσίπουρου, που αυτή τη στιγμή διέπεται από μία δαιδαλώδη και μερικές φορές χωρίς νόημα νομοθεσία, την οποία θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε με παρεμβάσεις μας, να λιγοστέψουμε ουσιαστικά τη γραφειοκρατία.
Δηλαδή πόσο περίπλοκο είναι τώρα να παράγει κανείς τσίπουρο;
Από τη μία πλευρά έχουμε τους επίσημους αποσταγματοποιούς, που πρέπει να κάνουν αίτηση έναρξης απόσταξης, στη συνέχεια να έρθουν οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που θα κάνουν τους ελέγχους και τις αναλύσεις των δειγμάτων της παραγωγής, να δοθεί η έγκριση... Κι από την άλλη έχουμε το εξής: «Ο κατέχων μια κληματαριά στην αυλή του μπορεί να κάνει τσίπουρο και να το εμπορευτεί». Μιλάμε, βέβαια, για τους μικρούς αποσταγματοποιούς, τους παραγωγούς του «διημέρου».
Δηλαδή όσους κατέχουν άδεια απόσταξης για δύο μέρες και, φυσικά, αναφέρεστε σε όσους εκμεταλλεύονται αυτό το καθεστώς και όχι σε όλους.
Σαφέστατα. Και με εκδηλώσεις όπως είναι η συγκεκριμένη, τα «Οινοπνεύματα 2011», προσπαθούμε να αναδείξουμε τα προϊόντα μας και να καταλάβει ο καταναλωτής τη διαφορά μεταξύ του επίσημα παραγόμενου αποστάγματος σε σχέση με αυτό που υποτίθεται ότι είναι «από το χωριό». Σε αυτό το σημείο οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ καλούνται να χειριστούνε την κατάσταση και να τονίσουν τα πλεονεκτήματα του τυποποιημένου προϊόντος, του ελεγμένου. Θα πρέπει να μάθουν όλοι ότι με την καινούρια υπουργική απόφαση δεν μπορούμε να εμπορευτούμε καμία ποσότητα τσίπουρου, πριν βγουν οι αναλύσεις από το χημείο.
Εν ολίγοις, η διαδικασία έχει ως εξής:
Παράγουμε το απόσταγμα. Η δεξαμενή είναι σφραγισμένη από το χημείο και το τελωνείο. Παίρνουν δείγμα, κάνουν την ανάλυση. Αφού βγουν τα αποτελέσματα, μας δίνουν το «οκ» ότι το απόσταγμα είναι καλής ποιότητας και μετά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Αυτό δεν γίνεται σε κανένα αγροτικό προϊόν. Με το γάλα π.χ. η γαλακτοβιομηχανία δεν χρειάζεται να περιμένει κάποια έγκριση πριν
κυκλοφορήσει το προϊόν της. Δηλαδή είναι τόσο σκληροί οι έλεγχοι, που δεν υπάρχει περίπτωση εμφιαλωμένο τσίπουρο να είναι κακής ή αμφίβολης ποιότητας.
Στον τομέα του χύμα τσίπουρου μιλάτε και για περιστατικά νοθείας και παράνομης διακίνησης;
Ναι, μιλάμε και για νοθεία. Με συνεχείς παραστάσεις στο υπουργείο Οικονομικών, με καταγγελίες, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ακόμα και πηγαίνοντας τα μπουκάλια στους αρμοδίους. Προσωπικά, μού έχουν στείλει συνάδελφοι της Θεσσαλίας μέχρι και ασκό (bag-in-box) τσικουδιά 5 λίτρων από την Κρήτη, την οποία πήγα και κατέθεσα στο ΣΔΟΕ. Ζητήσαμε τη σύμπραξη του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας για κάνουν ελέγχους… Εδώ ειδικά στο Βόλο έχουν αποθρασυνθεί τελείως. Έξω από το τελωνείο πουλούσε κάποιος χύμα τσίπουρο!
Είστε μερικοί άνθρωποι, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, που βγαίνετε και καταγγέλλετε επώνυμα όλες αυτές τις παρανομίες. Δεν συναντάτε αντιδράσεις;
Ναι, αλλά έχουμε μόνο δύο επιλογές:
Ή θα αλλάξουμε επάγγελμα ή αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι αδύνατον πλέον να αντιμετωπίσουμε από τη μία τους σκληρούς ελέγχους, την υψηλή φορολόγηση, την άμεση πληρωμή των φόρων με την πώληση των προϊόντων και από την άλλη το χύμα τσίπουρο.
Σήμερα είχαμε κάποιες διαβεβαιώσεις από τον προϊστάμενο της αρμόδιας διεύθυνσης ότι θα εφαρμοστεί η λύση των «150 λίτρων» και ελπίζουμε να εφαρμοστεί σύντομα. Αυτό σημαίνει ότι οι μικροί παραγωγοί με τη διήμερη άδεια απόσταξης θα μπορούν να παράγουν μόνο μέχρι 150 λίτρα «ανώνυμου» ή «χύμα» τσίπουρου ή τσικουδιάς, το οποίο δεν θα μπορούν να το πουλήσουν. Θα προορίζεται μόνο για το σπίτι τους και τους φίλους και συγγενείς τους.
Τουλάχιστον αυτό έχουν εισηγηθεί οι υπηρεσίες στον υπουργό, με σχέδιο απόφασης.
Βλέπουμε πολλούς οινοποιούς να έχουν εισέλθει στην παραγωγή τσίπουρου και άλλων αποσταγμάτων από σταφύλια. Είναι τόσο απλό;
Σίγουρα οι δύο αυτές δραστηριότητες συνδυάζονται, γιατί αξιοποιεί κανείς περισσότερο μέρος από την ίδια πρώτη ύλη, το σταφύλι. Υπήρχε, όμως, ένας νόμος της δεκαετίας του ‘50, ο οποίος έλεγε ότι δεν μπορεί να συστεγαστεί ποτοποιείο με οινοποιείο, διότι το ποτοποιείο θα μπορούσε να πάρει ζάχαρη πουτη χρησιμοποιεί για λικέρ, για να ρίξει στο κρασί και να αυξήσει τον αλκοολικό τίτλο. Μας είπανε από το υπουργείο Οικονομικών ότι θα λυθεί αυτό.
Who is who
Ο Δημήτρης Αποστολάκης είναι αντιπρόεδρος της Argo Wines Αποστολάκης Α.Ε., που βρίσκεται στο Κρόκιο Αλμυρού. Ιδρύθηκε μέσα στο Βόλο το 1956 από τον πατέρα και τον θείο του κ. Αποστολάκη. Εμφιαλωμένο τσίπουρο παράγει από το 2001. Ο κ. Αποστολάκης είναι, παράλληλα, πρόεδρος στην Ένωση Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων και έχει σπουδάσει στη Γερμανία μηχανικός τροφίμων και ποτών, με ειδίκευση στα αλκοολούχα ποτά.
|
Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011
Μπαίνει πλαφόν στα 150 λίτρα για «διήμερους»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου