Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση, με ευρύτατη διακομματική πλειοψηφία, υπερψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο ποινικοποιείται η άρνηση του οποιοδήποτε να αποδεχθεί τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους του 1915-1917, όταν 1,5 εκατομμύριο ψυχές εξοντώθηκαν στην πρώτη για τον 20ο αιώνα Εθνοκάθαρση.
Η Άγκυρα με λυσσαλέες προσπάθειες επιχειρεί να παρεμποδίσει την απόφαση αυτή της Γαλλίας, η οποία αφενός αναγνωρίζει στην πράξη το Ολοκαύτωμα των Αρμενίων, εξισώνοντάς το με αυτό των Εβραίων, και αφετέρου ανοίγει τον δρόμο για μία αντίστοιχη απόφαση από την Αμερικανική Βουλή. Η διπλωματική ήττα της Τουρκίας είναι γεγονός και η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να απαντήσει, παρά ανακαλώντας τον πρέσβη της από το Παρίσι, όπερ και εγένετο.
Η τουρκική διπλωματία αλλά και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν ήδη προειδοποιήσει για τη λήψη σειράς μέτρων, με τα οποία θα υποβαθμίζεται το σύνολο των γαλλο-τουρκικών σχέσεων, από το διπλωματικό έως το οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο. Σε μία ανάλογη υποβάθμιση είχε προβεί η τουρκική κυβέρνηση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ προ μηνών.
Στο πρόσφατο παρελθόν, το Παρίσι διά του Νικολά Σαρκοζί είχε «φρενάρει» την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Σήμερα ωστόσο και ενώ η Γαλλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ο πρόεδρος Σαρκοζί δεν θα μπορούσε να «θυσιάσει» μεγάλο μέρος της δημοφιλίας του, προκειμένου να διασφαλίσει τις ογκώδεις οικονομικές σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία. Η Γαλλία συγκαταλέγεται στους πρώτους πέντε εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας.
Η ύπαρξη μιας δυναμικής και πολιτικά ισχυρής αρμενικής κοινότητας στη Γαλλία, η διαχρονική παρουσία των Αρμενίων της Γαλλίας σε όλες τις φάσεις της σύγχρονης ιστορίας της καθώς και η έντονη μαχητικότητα των αρμενικών κοινοτήτων καθόρισαν και τη στάση της γαλλικής κοινωνίας στο ζήτημα του αρμενικού ολοκαυτώματος.
Με την απόφαση αυτή της Γαλλικής Βουλής, κάθε άτομο-πολίτης, θεσμός ή αρχή, βιβλίο, εφημερίδα ή επιθεώρηση που δεν παραδέχεται την αρμενική γενοκτονία και δεν την αντιλαμβάνεται ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, τότε εμπίπτει στις πρόνοιες αυτού του νόμου και αναγκαστικά αναλαμβάνει ποινικές ευθύνες.
Το σημαντικότερο είναι πως αυτή η ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας τιμωρείται για κάθε άτομο που διαπράττει την ενέργεια αυτή σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση στο μέλλον των κοινωνιών, των εθνικών μειονοτήτων και εθνοτικών ομάδων, θρησκευτικών δογμάτων και κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, από ενέργειες εθνοκάθαρσης ή εξόντωσης για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους. Για τους ίδιους τους Αρμένιους αλλά και όλους τους άλλους πολίτες της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ένιωσαν το λεπίδι των σφαγέων τους, το βασανιστήριο της εκτόπισης, τον τρόμο της εκτέλεσης, διότι δεν ήταν οθωμανικής - τουρκικής καταγωγής και μουσουλμανικού θρησκεύματος, για όλους εκείνους οι οποίοι από το 1915 έως το 1919 και το 1922 εκτελέστηκαν στον Πόντο, εκτοπίστηκαν από την Καππαδοκία, οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα στη Νοτιοανατολική Τουρκία, Ρωμιοί κυρίως, Συροχαλδαίοι, χριστιανοί κατά κανόνα, λεβαντίνοι και άλλοι, για όλους αυτούς -έστω και με καθυστέρηση ενός αιώνα- υπάρχει από σήμερα μία δικαίωση.
Αντίποινα και ιδεολογικό παραλήρημα
Περί τις 17:30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την γενοκτονία των Αρμενίων από την γαλλική Βουλή. Κατά την παρέμβασή του αυτή επιβεβαίωσε την άμεση ανάκληση από το Παρίσι του πρέσβη της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνέχεια έδωσε το πλαίσιο των… «αντιποίνων» που θα εφαρμόσει η Άγκυρα. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας λοιπόν:
1)Χαρακτήρισε την απόφαση ως προσβολή κατά του γαλλικού λαού (sic) και πλήρη προσβολή των αρχών της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφότητας (;) . Ο κ. Ερντογάν δεν προχώρησε σε εξηγήσεις γιατί η τιμωρία εκείνων που αρνούνται την ύπαρξη γενοκτονίας, προσβάλλει τις αρχές της Γαλλικής Επανάστασης.
2) Επισήμανε πως η απόφαση της Γαλλίας προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στις σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση της Τουρκίας κατά της Γαλλίας θα είναι εξελισσόμενα σε τρείς (3) γύρους. Κάθε γύρος θα εξαρτάται από την πορεία υλοποίησης του νομοσχεδίου.
3) Ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται αμέσως όλες οι συναντήσεις, σεμινάρια, ημερίδες, συζητήσεις σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
4) Καταργούνται είτε ακυρώνονται όλα τα Σχέδια – Προγράμματα διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.
5) Ακυρώνεται η ετήσια συνάντηση των υπ. Οικονομικών στα πλαίσια του γαλλο-τουρκικού λεγόμενου «Project» που αφορά κοινές δράσεις οικονομικού περιεχομένου.
6) Ακυρώνεται η ετήσια άδεια υπέρπτησης γαλλικών μαχητικών πάνω από το έδαφος της Τουρκίας η οποία παραχωρείται για ασκήσεις της γαλλικής αεροπορίας αλλά και για τις ανάγκες αποστολών.
7) Από την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, κανένα πολεμικό πλοίο της Γαλλίας δεν θα γίνεται δεκτό σε λιμάνια της Τουρκίας.
8) Ακυρώνονται όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις και ανταλλαγές σε διμερή βάση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας καθώς και όλες οι στρατιωτικές δράσεις σε διμερές επίπεδο.
9) Διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας θα μεταβούν στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή προκειμένου να εξηγήσουν στις χώρες αυτές ζητήματα που έχουν να κάνουν με γενοκτονίες στις οποίες έχει προβεί ο γαλλικός στρατός (επί παραδείγματι στην Αλγερία) και που το Παρίσι έχει καταφέρει να ξεχαστούν.
10) Στα πλαίσια της ΕΕ η Τουρκία θα απέχει από οποιαδήποτε παρουσία σε επιτροπές ή άλλους θεσμούς στους οποίους εμπλέκεται και η Γαλλία.
11) Παγώνει κάθε είδους πολιτική διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα με την Γαλλία.
Δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Αλέν Ζιπέ
Η Τουρκία δεν πρέπει «να υπερβάλλει» μετά την υιοθέτηση από τους Γάλλους βουλευτές ενός νόμου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ.
«Αυτό που επιθυμώ είναι οι τούρκοι φίλοι μας να μην υπερβάλλουν», δήλωσε ο Ζιπέ μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι σκοπεύει να λάβει διπλωματικά μέτρα και μέτρα στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών σε αντίποινα για την απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων από την Άγκυρα, ο Ζιπέ απάντησε: «Θα δούμε, ελπίζω όμως να μείνουμε σε αυτά, αν είναι δυνατόν».
«Οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας είναι στενές και εκτείνονται σε πολλούς τομείς. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή στο Παρίσι, ο γάλλος υπουργός σχολίασε: «Λυπάμαι για αυτή την πρώτη αντίδραση και κάνω έκκληση να επικρατήσει η λογική και το μέτρο».
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε δηλώσει ότι «ο νόμος είναι ισοδύναμος με προδοσία της ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας», ενώ εκτίμησε ότι σηματοδοτεί «την επιστροφή της Ιεράς Εξέτασης στη Γαλλία».
Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες
Φωτογραφίες:
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου