Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Πυρηνική φρενίτιδα από τη Ρωσία: Ομοβροντία SLBS Bulava (βίντεο)

 

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ο εκσυγχρονισμός και η αύξηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας μέσα από την ένταξη νέων πυραυλικών συστημάτων τόσο αυτοκινούμενων όσο και στατικών με αποκορύφωμα την σημερινή επιτυχημένη δοκιμή εκτόξευση δύο ταυτοχρόνως βαλλιστικών πυραύλων SS-NX-30 Bulava.
Η σημερινή δοκιμή σηματοδοτεί την 4η επιτυχημένη δοκιμή εντός του 2011 από το υποβρύχιο Yury Dolgoruky κλάσης Borei και την 18η συνολικά από την αρχή του προγράμματος δοκιμών το οποίο μετρά 7 αποτυχημένες εκτοξεύσεις και 11 επιτυχημένες.
Τα υποβρύχια της κλάσης αυτής (Borei) θα εξοπλιστούν με 16 πυραύλους  SS-NX-30 Bulava και θα αποτελούν για πολλές δεκαετίες της πυρηνική αιχμή του δόρατος της Ρωσίας.
Η σημερινή δοκιμή ήταν ιδιαίτερης σημασίας διότι επετεύχθη η ταυτόχρονη εκτόξευση δύο
πυραύλων SS-NX-30 Bulava από την Λευκή θάλασσα με τελική κατάληξη το πεδίο δοκιμών Kura στην περιοχή της χερσονήσου Kamchatka.
Ο πύραυλος SS-NX-30 Bulava έχει μήκος 11,5 μέτρα, διάμετρο 2 μέτρα, βάρος 36,8 τόνους, εμβέλεια 8-10.000 χλμ, και μπορεί να φέρει μέχρι και 10 πυρηνικές κεφαλές των 150 kt έκαστη.
Ο πύραυλος πρόκειται να ενταχτεί στην δύναμη του πυραυλικού οπλοστασίου του ρωσικού Ναυτικού το 2012 μαζί με το πρώτο υποβρύχιο κλάσης Borei, SSBN Yury Dolgoruky.
Συνολικά θα κατασκευαστούν 170 πύραυλοι SS-NX-30 Bulava οι οποίοι θα εξοπλίσουν 3 υποβρύχια κλάσης Borei I και 5 κλάσης Borei II τα οποία θα μπορούν να φέρουν 20 πυραύλους αντί για 16 όπως η αρχική έκδοση της κλάσης.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου