Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Goldman Sachs: Σε 15 χρόνια και πάλι ανταγωνιστική η Ελλάδα


 

Σε έκθεσή της, η επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει ότι οι ανισορροπίες, ιδιαίτερα στην περιφέρεια της ευρωζώνης, θα μπορούσαν να αποκατασταθούν με μια τεχνική υποτίμηση, που θα βελτίωνε τη θέση των περιφερειακών χωρών (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία), έναντι των χωρών του.... 
πυρήνα της ευρωζώνης. Με βάση το σενάριο αυτό, η Πορτογαλία θα χρειαστεί τη μεγαλύτερη υποτίμηση, σε ποσοστό 45%, ενώ η Ελλάδα, που έχει καλύτερες εξαγωγικές επιδόσεις, θα χρειαστεί προσαρμογή 35%, στα ίδια περίπου επίπεδα με την Ισπανία.

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της προσαρμογής της Ιρλανδίας την ώρα που η Ιταλία θα χρειαστεί προσαρμογή λίγο κάτω από το 20%.

Πάντως, ο χρόνος στον οποίο θα εξελιχθεί η προσαρμογή βρίσκεται σε συνάρτηση με την ακαμψία των τιμών και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Επίσης, η Goldman Sachs εκτιμά ότι μια υποτίμηση του ευρώ θα βοηθούσε, ωστόσο η εξισορρόπηση θα πρέπει να γίνει μέσω προσαρμογής των τιμών.

Για την Ελλάδα αναμένεται ότι θα χρειαστούν 15 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων οι τιμές θα πρέπει να αυξάνονται λιγότερο ή ακόμα και να υποχωρούν σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Στην Πορτογαλία, ο χρόνος προσαρμογής εκτιμάται στα 20 χρόνια, στην Ιρλανδία 3 χρόνια και στην Ισπανία και την Ιταλία οκτώ χρόνια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου