Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Φρανσουά Ολάντ: «Να φορολογήσουμε το κεφάλαιο»


«Ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να τελειώνει με την ασάφεια». Με αυτήν τη φράση παρουσιάζει η Le Monde τις προγραμματικές θέσεις του Σοσιαλιστικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου.
 Φρανσουά Ολάντ: «Να φορολογήσουμε το κεφάλαιο» Ο υποψήφιος του κόμματος Φρανσουά Ολάντθεωρείτο ως σήμερα ένας καλός ρήτορας ο οποίος όμως είχε περιοριστεί σε γενικόλογες τοποθετήσεις προτάσσοντας τις παραδοσιακές (για την πολιτική ιστορία της χώρας) αξίες της ισότητας και της ελευθερίας.
Μετά τη χθεσινή του ομιλία στο Παρίσι οι θέσεις του Ολάντ έγιναν σαφέστερες ενόψει της επίσημης παρουσίασης της «πολιτικής πλατφόρμας» των Σοσιαλιστών την ερχόμενη Πέμπτη.
Αναφορικά με την οικονομία και τα φλέγοντας δημοσιονομικά ζητήματα που επανήλθαν στην κορυφή της ατζέντας μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας από τη Standard & Poor’s o Ολάντ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από την απλή αποκήρυξη της «κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού κλάδου στην οικονομία».
Προτείνει την ίδρυση ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης από τα μέλη της ευρωζώνης καθώς και φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο γαλλγερμανικό σύμφωνο δημοσιονομικής αυστηρότητας των Μέρκελ και Σαρκοζί αντιτάσσει ένα «σύμφωνο υπεύθυνης διακυβέρνησης και ανάπτυξης» το οποίο περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγου, την προώθηση μεγάλων έργων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το συντονισμό της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.
Για το εσωτερικό της χώρας επιμένει στην υλοποίηση μεγάλων έργων, όπως η κατασκευή και βελτίωση της «κοινωνικής κατοικίας» με σκοπό τη «δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας». Για τα δημοσιονομικά προτάσσει ως γενική αρχή τη χρηματοδότηση όλων των δαπανών από ισόποση εξοικονόμηση άλλων πόρων και πάγωμα αλλά όχι μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο.
Επισημαίνει την ανάγκη «να φορολογηθεί το κεφάλαιο όπως και η εργασία» προτείνοντας φορολογικό συντελεστή άνω του 45% για ετήσια εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ. Ακόμα επαναφέρει την πλήρη συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια μόνο για όσους «εργάζονται από μικρή ηλικία». Επίσης δηλώνει ότι «για να δοθεί το καλό παράδειγμα» θα πρέπει να μειωθούν οι αποδοχές υπουργών, πρωθυπουργού και προέδρου της Δημοκρατίας κατά 30% και να παταχθεί η διαφθορά δημοσίων λειτουργών.
Εκτός οικονομικού πλαισίου ο Ολάντ δήλωσε ότι θα επιδιώξει ένα νέο κύκλο συνεργασιών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και τη σύναψη «γαλλογερμανικού συμφώνου» στη βάση της αντίστοιχης συμφωνίας Ντε Γκολ – Αντενάουερ του ’63 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013.
Τέλος υπόσχεται να είναι αμείλικτος στο ζήτημα της μετανάστευσης αλλά προτείνει ψήφο στις τοπικές εκλογές για τους νομίμως διαμένοντες μετανάστες και »αξιοπρεπή μεταχείριση όσων βρίσκονται σε νόμιμο καθεστώς ή πληρούν τις προϋποθέσεις νομιμοποίησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου