Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Αναβολή εμπάργκο λόγω Ελλάδας


Η εκ μέρους της Ελλάδας άσκηση πίεσης μετέθεσε την εφαρμογή της απόφασης για επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο των υπουργών των Εξωτερικών της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ κατέληξαν μεν σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή, αγορά και μεταφορά ιρανικού αργού και προϊόντων του κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, αλλά η πλήρης εφαρμογή αναμένεται να αναβληθεί μέχρι την 1η Ιουλίου. 

Ως γνωστόν, η Ελλάδα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών και το πρόβλημα δύσκολα θα λυθεί λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στη χώρα.

Έτσι, τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν στη συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών την 1η Μαΐου.

Πάντως, οι ΥΠΕΞ ενέκριναν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο τη διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού προγράμματος. 

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε ότι ελπίζει οι οικονομικές κυρώσεις να συμβάλουν ώστε να πειστεί η Τεχεράνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln, μία φρεγάτα του βρετανικού ναυτικού και ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο πέρασαν από τα Στενά του Ορμούζ χωρίς να υπάρξει πρόβλημα παρά τις απειλές του Ιράν να κλείσει το πέρασμα. 

Αλλά ο Μοχάμαντ Κοσαρί, αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών και εθνικής ασφάλειας του κοινοβουλίου, ξεκαθάρισε στο ημιεπίσημο πρακτορείο Fars, πως η Τεχεράνη θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ αν εφαρμοστεί το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου