Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Έρχονται M113A2, M557A2 και M901A2 ITV από τις ΗΠΑ


 

Προς επίλυση βαίνει το πρόβλημα της εύρεσης χρηματοδότησης για τη μεταφορά δια θαλάσσης μεγάλης ποσότητας μεταχειρισμένου κύριου υλικού (Μ113Α2 και Μ901Α2 ITV) που αποκτήθηκε δωρεάν από τα αποθέματα του Αμερικανικού στρατού, ωςπλεονάζον (EDA: Excess Defense Articles) από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, το κόστος μεταφοράς τους ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ, και ήδη το ΓΕΣ, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έχει κινήσει τις διαδικασίες για την εύρεση και διάθεση του ποσού από τον προϋπολογισμό του. Υπενθυμίζεται ότι το ΓΕΣ είχε αιτηθεί μέσω σχετικής επιστολής (LOR: Letter of Request) και επιτύχει την αποδέσμευση και διάθεση στη χώρα μας 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams εξοπλισμένων με πυροβόλο L44 των 120 χιλ., 225 τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α2, περισσότερων από 100 M577A2 και 106 τεθωρακισμένων οχημάτων-αντιαρματικών καταστροφέων Μ901Α2 Improved TOW Vehicle (ITV).
Η φωτογραφία των M113A2 είναι από την ιστοσελίδα www.fas.org
Εξ αυτών οι διαδικασίες για τα M113A2, M577A2 και τα M901A2ITV έχουν ολοκληρωθεί και παρέμενε προς επίλυση το ζήτημα της μεταφοράς τους, που πλέον διευθετείται. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΣΙ&Γ» θα εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για τη χωρίς κόστος παραχώρηση επιπλέον οχημάτων των δύο προαναφερόμενων τύπων, όπως επίσης και ειδικών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς φορτίου Μ548 (αρχικά είχαν εντοπιστεί προς διάθεση 57 οχήματα του τύπου) και ομάδας υποστήριξης πυρός M981 FIST-V (οι αρχικές αναφορές έκαναν λόγο για 80 οχήματα του τύπου). Τα τελευταία θα αποτελέσουν εξαιρετικά σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) καθώς θα ικανοποιήσουν μία πάγια επιχειρησιακή απαίτηση για τεθωρακισμένα οχήματα για τους Προκεχωρημένους Αξιωματικούς Παρατηρητές (ΠΑΠ) του Πυροβολικού στις μονάδες ελιγμού. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι για όλους τους προαναφερόμενους τύπους οχημάτων ο ΕΣ διαθέτει ήδη την υποδομή, επάρκεια ανταλλακτικών και την τεχνογνωσία για την υποστήριξη τους (στο σύνολο τους αποτελούν παραλλαγές της οικογένειας του M113).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου