Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συνδέονται ενεργειακά


 Η ενεργειακή μορφή της Κύπρου αλλάζει υλοποιώντας ένα πολύ φιλόδοξο ενεργειακό έργο με όνομα «EuroAsia Interconnector» όπως ανακοίνωσε πρόεδρος της ΔΕΗ - Quantum Energy Νάσος Κτωρίδης στη Λευκωσία.

Ο στόχος του έργου είναι η σύνδεση με υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας και κατ' επέκταση η σύνδεση με το Πανευρωπαϊκό Ηλεκτρικό Δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί πως το εν λόγω εγχείρημα είναι το πρώτο ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο που έχει πραγματοποιηθεί παγκόσμια σε ότι αφορά το μήκος του καλωδίου και το βάθος που θα ποντισθεί.

Κόστος και απόσβεση του έργου

Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ και ο χρόνος ολοκλήρωσης σε τρία χρόνια. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2013 και θα δύναται να λειτουργήσει το 2016. Η απόσβεση του κόστους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια. Το έργο θα έχει δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας ισχύος 2.000 MW με τα συμβαλλόμενα μέρη να είναι η ΔΕΗ-Quantum Energy από την Κύπρο, η ΔΕΗ από την Ελλάδα και θεσμικοί φορείς από το Ισραήλ. Ο κ. Κτωρίδης δήλωσε πως «η αναμενόμενη απόδοση του έργου ανέρχεται σε 17,5 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια ζωής του καλωδίου» με τη διαφορά πως η εκτίμηση των εισοδημάτων είναι τρεις φορές πιο συντηρητική συγκρινόμενη με αντίστοιχα παραδείγματα της βορείου Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ-Quantum Energy η απόσβεση του έργου θα ολοκληρωθεί σε 1500 μέρες από την ημέρα λειτουργίας του, ενώ τη χρηματοδότηση του έργου θα την αναλάβει η ΔΕΗ-Quantum Energy.

Από το Ισραήλ στην Ελλάδα η μεταφορά ενέργειας

Το μήκος του καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ θα είναι 155 ναυτικά μίλια, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης 320 ναυτικά μίλια και μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου 65 ναυτικά μίλια, το μέγιστο βάθος πόντισης του καλωδίου θα είναι τα 2.000 μέτρα και το καλώδιο που θα έχει βάρος 60 κιλά ανά μέτρο θα θαφτεί σε βάθος ενός μέτρου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.  Όσον αφορά την Ελλάδα ο κ. Κτωρίδης ανέφερε πως η χώρα είναι ελλειμματική σε ενέργεια κατά 1.000 MW το χρόνο και αναγκάζεται να εισάγει επιπρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια. Η μεταφορά ενέργειας θα ξεκινά από το Ισραήλ που επιδιώκει την εξαγωγή ενέργειας που θα παράγει από το φυσικό αέριο. Συμπληρώνοντας όμως ότι και η Κύπρος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το καλώδιο για εξαγωγή ενέργειας προς την Ευρώπη, όταν θα υπάρχει η συγκεκριμένη δυνατότητα. Επίσης απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Κτωρίδης δήλωσε πως «το έργο δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο με στόχο την εξαγωγή του, καθώς το καλώδιο στοχεύει στη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από την πρώτη ύλη». Τελειώνοντας υπογράμμισε πως «ο πιθανός αγοραστής της ενέργειας που θα μεταφέρεται από το καλώδιο είναι όλη η Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή ζήτηση είναι αυξημένη», αναφέροντας το παράδειγμα της Γερμανίας με την απόφαση που έλαβε να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες ως το 2020, μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 20.000 MW.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου