Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η μεγαλύτερη ηλιακή γέφυρα του κόσμου στο… ανήλιαγο Λονδίνο


 Η γέφυρα Μπλακφρίαρς, στο Λονδίνο, το 1886 κινούνταν με ατμό. Σήμερα, παραδίδεται στο… μέλλον και «φορά» 4.400 φωτοβολταϊκά πάνελ.

Μια ιστορική γέφυρα του Λονδίνου του 19ου αιώνα, το Μπλακφρίαρς, που βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, ετοιμάζεται να μετατραπεί σε μια φαντασμαγορική ηλιακή «πασαρέλα», αποτελούμενη από 4.400 φωτοβολταϊκά πάνελ.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια μετατροπής  της βρετανικής πρωτεύουσας σε κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και για το λόγο αυτό πάνω στην κεντρική αυτή σιδερένια κατασκευή εγκαταστάθηκε ένα κάλυμμα 6.000 τετραγωνικών μέτρων αποτελούμενο από 4.400 φωτοβολταϊκά πάνελ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Lindsay Vamplew, διευθύντρια του προγράμματος «Μπλακφρίαρς» του Δικτύου Rail Thameslink, «η βικτωριανή γέφυρα κατασκευάστηκε την εποχή του ατμού και τώρα την προσαρμόζουμε στις ανάγκες της εποχής αξιοποιώντας την ηλιακή τεχνολογία του 21ου αιώνα, δημιουργώντας  έναν εμβληματικό σταθμό στην πόλη». Η βρετανική εταιρεία Solarcentury, που έχει αναλάβει τις εργασίες εγκατάστασης, εκτιμά ότι τα ηλιακά αυτά πάνελ υψηλής απόδοσης, τοποθετημένα σε γυάλινη οροφή, θα επιτυγχάνουν παραγωγή ενέργειας της τάξης των 900 μεγαβάτ ανά ώρα κάθε χρόνο. Η παραγωγή αυτή αναμένεται να καλύπτει το 50% των ενεργειακών αναγκών του σταθμού, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα περίπου κατά 511 τόνους ετησίως.
Η ανακατασκευή του σκέπαστρου του σταθμού θα απαιτήσει τουλάχιστον 14.000 τόνους από νέα υλικά που θα μεταφερθούν με πλοία μέσω ποταμού, και όχι οδικώς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πέρα από τα ηλιακά πάνελ, ο καινούριος σταθμός θα επωφελείται και από άλλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως συστήματα συλλογής των βρόχινων υδάτων και ηλιακούς σωλήνες, ένα σύστημα που συλλαμβάνει μεγάλη ποσότητα ηλιακού φωτός από το περιβάλλον και, μέσα από σωλήνες υψηλού αντικατοπτρισμού, τη μεταφέρει στο επιθυμητό σημείο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου