Στη συνέντευξή της στις εφημερίδες Guardian, Gazeta, La Stampa, El Pais, Suddeutsche Zeitung και Le Monde, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα την κρίση. Φυσικά, υπάρχει και η Ελλάδα, μια ειδική περίπτωση, όπου παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, ούτε οι Έλληνες ούτε η διεθνής κοινότητα έχουν καταφέρει να σταθεροποιήσουν την κατάσταση».
Παράλληλα, επέμεινε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρέπει να αποκτήσει τη δικαιοδοσία να επιβλέπει τη δημοσιονομική πολιτική των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής ένωσης, με μεταφορά των κρατικών εξουσιών σε μια κεντρική ευρωπαϊκή κυβέρνηση και με ενισχυμένο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
«Θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε το κοινό μας νόμισμα, μόνο αν εναρμονίσουμε ακόμη περισσότερο τις πολιτικές μας και είμαστε προετοιμασμένοι να μεταφέρουμε περισσότερες εξουσίες στην ΕΕ» είπε, προσθέτοντας ότι «αν δίνουμε πολλές υποσχέσεις για τη μείωση του χρέους και πιο αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, τότε αυτά πρέπει να είναι πράγματα που θα μπορούν να κριθούν από ένα δικαστήριο. Σε τελική ανάλυση, το νόημα του δημοσιονομικού συμφώνου είναι να καταστεί δυνατόν να ελέγξουμε αυτές τις δεσμεύσεις. Αυτό σημαίνει να παραχωρήσουμε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς περισσότερες ελεγκτικές δικαιοδοσίες».
Καταλήγοντας η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν θεωρεί την έκδοση ευρωομολόγωνείναι το κατάλληλο μέσο για την επίλυση της κρίσης και ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αφού έχει προχωρήσει η δημοσιονομική ενοποίηση μεταξύ των κρατών-μελών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου