Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

« H Τουρκία θα έχει το τέλος της Ελλάδας;»


 



«Η παγκοσμίου φήμης  εφημερίδα,  Ιντεπέντεντ της Κυριακής, σε άρθρο που υπογράφει ο Cocburn Patrick,  έχει ως τίτλο «Το οικονομικό θαύμα της Τουρκίας τελειώνει;» και στη συνέχεια δίνει ορισμένες απαντήσεις στο ερώτημα αυτό, αφού αναφέρεται  στην οικονομική άνοδο της Τουρκίας. Παρακάτω ακολουθεί μια περίληψη του άρθρου», αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

Η εμφάνιση της Τουρκίας ως οικονομικού μοντέλου για μια ισλαμική δημοκρατία, καθώς  οι γείτονες αμφιταλαντεύονται, οικονομικά, την περίοδο αυτή,   μπορεί να είναι το επόμενο θύμα, αυτής  της υπερβολικής  αυτοπεποίθησης.

Ο Cocburn στο άρθρο του αναφέρει τις σημαντικές εξελίξεις που έγιναν στην Τουρκία  κατά τα τελευταία δέκα χρόνια:

Περιόρισε  την επιρροή του στρατού  στην πολιτική, ειδικά  μετά τις πρόσφατες εκλογές και τονίζεται ότι η χώρα με τη διαχείριση που ακολουθεί, κατέστη η 15η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Έτσι η εικόνα της Τουρκίας, σχολιάζει ο αρθρογράφος, επιδεικνύεται ως παράδειγμα στον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο.

« Όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα»

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η Τουρκία έχει την αυξημένη αυτοπεποίθηση, όπως  στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν η Ιρλανδία και η Ελλάδα.

Η Τουρκία,  όπως  η Ελλάδα και η Ιρλανδία, έζησε στην φτώχια και σημαδεύτηκε από μια  ιστορική  μετανάστευση και η κοινωνική ψυχολογία του λαού αυτού,  έχει μείνει  πίσω στις σκοτεινές ημέρες της μετανάστευσης, ενώ σήμερα ο λαός  βιώνει σε κοινωνία της αφθονίας και της ευημερίας και πιστεύει ότι έχει φθάσει σε μια νέα περίοδο της ζωής του.

Αυτή είναι μια ακραία αυτοπεποίθηση, η οποία αναπτύχθηκε  από την τρομερή οικονομική φούσκα που δημιουργήθηκε, γράφει ο Cocburn, υπενθυμίζοντας τις μεγάλες φούσκες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Και στην Τουρκία, σήμερα, αυτή η ίδια αυτοπεποίθηση κυριαρχεί, όπως, σχετικά πρόσφατα και στις δύο αναφερόμενες χώρες.

Η τουρκική οικονομία αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από την εισροή στη χώρα του ξένου κεφαλαίου και όταν αυτό παύσει,  μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γράφει ο συντάκτης του άρθρου, η Τουρκία θα βιώσει μια ταραγμένη περίοδο, όσο και αν επιδιώξει, με την εξωτερική της πολιτική,  να μην βγει, αυτή η εξέλιξη  προς τα έξω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου