Ερευνητές από το Κέντρο Παρατήρησης και Μοντελοποίησης των Πόλων (σ.σ. της Γης) του University College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο της Βρετανίας, χρησιμοποίησαν δεδομένα από της λήψης των δορυφόρων της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσία και κατέληξαν σε κάποια κρίσιμα συμπεράσματα, τα οποία δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience.
Μελετώντας το ύψος της επιφάνειας της δυτικής Αρκτικής από το 1995 έως το 2010, ανακάλυψαν ότι η επιφάνεια στην περιοχή του Αρκτικού Ωκεανού ανυψώθηκε κατά 15 εκατοστά και ότι η ποσότητα πόσιμου νερού αυξήθηκε κατά 8.000 κυβικά χιλιόμετρα (περίπου 10% της ποσότητας φρέσκου ύδατος στον Αρκτικό Ωκεανό). Όσον αφορά το τελευταίο, κατέληξαν ότι η ανύψωση της θάλασσας είναι μάλλον λόγω των Αρκτικών ανέμων, που επιταχύνουν την κυκλοφορία των ρευμάτων του ωκεανού. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως Beaufort Gyre.
Ταυτόχρονα, μια αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων θα είχε ως αποτέλεσμα την έκχυση του φρέσκου ύδατος στον Αρκτικό Ωκεανό, το οποίο θα μπορούσε να φτάσει στον Βόρειο Ατλαντικό. Αυτό με τη σειρά του θα είχε αποτέλεσμα να «μπλοκαριστεί» το ρεύμα από τον Κόλπο του Μεξικού (Gulf Stream), γεγονός που θα οδηγούσε σε πτώση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη!
Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο παίζει η έκταση των πάγων, οι οποίοι αποκόπτουν τους ανέμους και μεταβάλουν τη ροή των θαλασσίων ρευμάτων. Για το λόγο αυτό, το επόμενο βήμα στη μελέτη των επιστημόνων είναι να δουν επακριβώς το πως αυτές οι αλλαγές στην έκταση των πάγων επηρεάζουν τα υπόλοιπα φυσικά φαινόμενα και κατ’ επέκταση την θερμοκρασία αυτής της περιοχής του πλανήτη μας.
Τα στοιχεία συλλέγονται χάρη στους δορυφόρους ERS-2 και Envisat της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, αν και ο πρώτος αποσύρθηκε από την «ενεργό δράση» τον περασμένο Ιούλιο. Εντούτοις, τα στοιχεία των δύο δορυφόρων, που συλλέγονται εδώ και δύο δεκαετίες, θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τις μελέτες των επιστημόνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου