Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Σε επόμενη φάση η διαδικασία για τα άρματα μάχης M1A1 Abrams


 

Στη σύνταξη αναλυτικής και σε βάθος τεχνοοικονομικής μελέτης προχωρούν οι αρμόδιοι επιτελικοί φορείς του ΓΕΣ η οποία υποβαλλόμενη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα καθορίσει και την έκβαση της δωρεάν παραχώρησης αρμάτων μάχης M1A1 Abrams από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού, όπως αποκαλύπτει το τρέχων τεύχος του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ το οποίο κυκλοφορεί στα περίπτερα σε όλη τη χώρα.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) αρχικά αιτήθηκε και επέτυχε την αποδέσμευση 400 αρμάτων μάχης του τύπου και μάλιστα πρόσφατα επέστρεψε από τις ΗΠΑ η πολυμελής ελληνική στρατιωτική επιτροπή η οποία επιθεώρησε επιτόπου τα προς διάθεση άρματα. Η ελληνική επιτροπή επιθεώρησε περί τα 1.000 άρματα του τύπου που διέθεσαν οι αμερικανικές αρχές για επιθεώρηση. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες η γενική κατάσταση των αρμάτων κρίνεται ικανοποιητική.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της η επιτροπή είχε την ευκαιρία να δει και 150 άρματα μάχης M1A1HA (Heavy Armor) που φέρουν θωράκιση από απεμπλουτισμένο ουράνιο (DU: Depleted Uranium), τα οποία όμως ΔΕΝ παραχωρούνται από τις ΗΠΑ, και ΟΥΤΕ είναι επιθυμητά από την ελληνική πλευρά (αφού έχει ληφθεί απόφαση να μην εισαχθεί το συγκεκριμένο υλικό στην Ελλάδα). Τα συγκεκριμένα άρματα πάντως ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.
Η τεχνοοικονομική μελέτη θα εστιάσει στη συντήρηση και υποστήριξη των αρμάτων σε υπηρεσία, αφού ο ΕΣ θα πρέπει να δημιουργήσει εξ’ αρχής τις απαραίτητες υποδομές και να αποκτήσει τη σχετική τεχνογνωσία. Το κόστος τους όπως είναι φυσικό θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος κύκλου ζωής (ΚΚΖ) του συγκεκριμένου υλικού και συνεπώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στη λήψη της τελικής απόφασης από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Υπενθυμίζεται επίσης, ότι στο αίτημα παραχώρησης περιλαμβάνεται και η προμήθεια εξομοιωτών όπως επίσης και βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων, συλλογών εργαλείων για τη συντήρηση και λοιπών υλικών υποστήριξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου