Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν


 

Την απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή και διέλευσης από τα εδάφη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πετρελαίου από το Ιράν αποφάσισαν ομοφώνως οι υπουργοί Εξωτερικών της ομάδας των 27. Με το εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνουν την πίεση προς το καθεστώς της Τεχεράνης προκειμένου να επανεξεταστεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Οι ισχυρές χώρες της ΕΕ προσπαθούσαν να επιβάλλουν την υιοθέτηση της σκληρής απόφασης από το Δεκέμβριο του 2011. Η ελληνική πλευρά είχε εγείρει ενστάσεις προβάλλοντας την μεγάλη εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση, η απόφαση με την οποία απαγορεύεται στις 27 χώρες της ΕΕ να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2012. Μέχρι τότε, τα υφιστάμενα συμβόλαια προμήθειας πετρελαίου από το Ιράν θα μπορούν να εκτελούνται.
Με απλά λόγια, οι ελληνικές εταιρείες αλλά και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί πετρελαϊκοί οργανισμοί έχουν στη διάθεσή τους πέντε μήνες και μία εβδομάδα προκειμένου να κάνουν νέες συμφωνίες για την προμήθεια πετρελαίου από άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών προβλέπεται επίσης ότι τον Μάιο του 2012 η απόφαση απαγόρευσης εισαγωγής ιρανικού πετρελαίου θα επαναξιολογηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή τροφοδοσία των ευρωπαϊκών χωρών.
 
  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύονται ότι αναλαμβάνουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της τροφοδοσίας των χωρών που έχουν αυξημένες εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, πρόβλεψη που ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν επίσης στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο τη διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
 
Μετά την οριστικοποίηση του εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της κυβέρνησης Αχμαντινετζάντ. Το καθεστώς της Τεχεράνης είχε προειδοποιήσει πάντως ότι σε περίπτωση απαγόρευσης πώλησης ιρανικού πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ καθιστώντας αδύνατη τη διά θαλάσσης μεταφορά πετρελαίου από τις χώρες του Περσικού κόλπου στον υπόλοιπο κόσμο. Οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν απειλήσει την Ουάσιγκτον ότι θα αντιδράσουν σε περίπτωση που αμερικανικά πολεμικά πλοία επιστρέψουν στον Περσικό.
Για όποια σημασία έχει, χθες Κυριακή 22 Ιανουαρίου, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν συνοδευόμενο από βρετανικά και γαλλικά πολεμικά πλοία πέρασε τα στενά του Ορμούζ και μπήκε στον Περσικό κόλπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου