Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Αερομαχία Mirage 2000-5 της ΠΑ με τουρκικά F-16


 


Μια σκληρή εμπλοκή είχαμε σήμερα μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών δυτικά της Λέσβου, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης. Τα 4 τουρκικά αεροσκάφη, F-16 block 40 εκ των οποίων τα 2 έφεραν οπλισμό, εισήλθαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο (ΕΕΧ), στην περιοχή νότια της Λέσβου και βόρεια της Σάμου.
Προς αναχαίτισή τους έσπευσαν δύο ελληνικά Mirage 2000-5 από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο όπου και ήρθαν σε επαφή με τα τουρκικά μαχητικά δυτικά της Σάμου και όταν αυτά βρίσκονταν εντός του ελληνικού FIR και του ΕΕΧ.
Οι Τούρκοι χειριστές αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές των ελληνικών μαχητικών για αποχώρηση από το ελληνικό FIR και τον ΕΕΧ με αποτέλεσμα τα δύο οπλισμένα F-16 να επιχειρήσουν να βρεθούν σε συνθήκες βολής πυροβόλου (Fox 4) προσπαθώντας να βρεθούν στην ώρα 6 των μαχητικών της ΠΑ.
Η εμπλοκή κράτησε τρία λεπτά με τα Mirage 2000-5 να επιτυγχάνουν συνθήκες βολής Fox 2 (υπέρυθρα βλήματα) και Fox 4. Τα τουρκικά αεροσκάφη στη συνέχεια αποχώρησαν βόρεια της Λέσβου. Καθόλη της διάρκεια της τουρκικής δραστηριότητας σημειώθηκαν ακόμη 1 παράβαση του FIR και τρεις παραβιάσεις του ΕΕΧ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου