Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Τουρκική επιδίωξη… μεγαλείου: Εργαλείο η τουρκική γλώσσα



Έπρεπε να το περιμένει κανείς, ότι ο Ερντογάν δεν θα έχανε καιρό και θα υπέβαλλε παρά το μεγάλο κόστος, υποψηφιότητα για την αναγνώριση της τουρκικής ως της έβδομης επίσημης γλώσσας των Ηνωμένων Εθνών. Η υποβολή έγινε από τον Ερντογάν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, τον Κορεάτη Μπαν Κι Μουν.
Εάν λάβει στήριξη από τις τουρκόφωνες χώρες είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα αποκτήσει κάποια επιρροή και θα εμφανίσει ένα «ενιαίο τουρκικό χώρο» στο διεθνές ακροατήριο, ο οποίος θα έχει ως άξονα αναφοράς την κοινή γλώσσα. Ωστόσο, τα οφέλη θα είναι κυρίως επικινωνιακά, στο επίπεδο της τουρκικής διεθνούς εικόνας.
Το πρόβλημα είναι ότι τα τουρκικά είναι η γλώσσα μόνο της Τουρκίας, αφού οι υπόλοιπες τουρκόφωνες χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν) είτε μιλούν άλλες γλώσσες είτε τελείως διαφορετικό ιδίωμα.
Μέχρι στιγμής οι έξι επίσημες γλώσσες του ΟΗΕ είναι η αγγλική, η γαλλική, η ρωσική, η ισπανική, η αραβική και η κινεζική. Η προσθήκη μιας νέας γλώσσας είναι μια πολυδάπανη διαδικασία αφού οι χώρες που λαμβάνουν την έγκριση οφείλουν να χρηματοδοτήσουν για πολλά χρόνια την εισαγωγή της γλώσσας στην καθημερινότητα του Οργανισμού (μεταφραστές και η σχετική υποδομή).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι υποψηφιότητα για την έβδομη γλώσσα έχουν θέσει τα πορτογαλικά, τα ινδικά και η γλώσσα… της Βεγγάλης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου