Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Ι.Σάφα: "Φεύγουμε από τα ΕΝΑΕ" - ΥΠΑΜ "Είστε εκβιαστές & προικοθήρες"



Eπιστολή-τελεσίγραφο, η οποία μάλιστα είναι διατυπωμένη σε οξύ τόνο, με αίτημα άμεσης καταβολής ποσού ύψους 100 εκατ. ευρώ, έστειλε ο ιδιοκτήτης των ΕΝΑΕ, Ισκαντάρ Σάφα, προς τον υπουργό Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη, αναφορικά με τις οφειλές που θεωρεί ότι έχει το υπουργείο προς τα ναυπηγεία. Mε αποτέλεσμα να υπάρξει οξύτατη δήλωση-απάντηση από τις Βρυξέλλες του υπουργού Άμυνας που φωτογραφίζει την ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ και τους χαρακτηρίζει "εκβιαστές και προικοθήρες"!
Την ίδια ώρα που έχει εισπράξει για την σύμβαση των δύο νέων υποβρυχίων Type 214, που έχει καταγγελθεί από τους Γερμανούς της ThyssenKrupp Marine Systems 132 εκατ. ευρώ και τα οποία δεν μπορεί να τα παραδώσει λόγω καταγγελίας της σύμβασης στο υπουργείο Άμυνας, αφού ούτε καν … φωτογραφία δεν μπορεί να στείλει των δύο υποβρυχίων, πόσο μάλλον να τα παραδώσει.

Ο Λιβανέζος για πρώτη φορά απειλεί ευθέως στην επιστολή του με αποχώρηση από τα ΕΝΑΕ (για τα οποία έτσι ή αλλιώς δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ, μέχρι στιγμής και δεν έχει φέρει ως έργο ούτε … ναυπήγηση ψαρόβαρκας), αφού είναι γεγονός ότι πλέον ασφυκτιά: Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ με την οποία απαγορεύεται στα ΕΝΑΕ να λάβει οποιοδήποτε ναυπηγικό ή επισκευαστικό πρόγραμμα πέραν των απ’ευθείας αναθέσεων του Π.Ν. στα ΕΝΑΕ, έχει φέρει σε πραγματικό αδιέξοδο την διοίκηση των Λιβανέζων οι οποίοι  προφανώς αλλιώς τα περίμεναν τα πράγματα και αλλιώς τα βρήκαν.

Πάντως είναι εντυπωσιακό ότι ανέλαβαν Ναυπηγεία με τεράστια ανοίγματα, με μία «καραμπινάτη» απαγόρευση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού )που είχε στηριχθεί μάλιστα στην περίφημη επιστολή Πλασκοβίτη που είχε αποκαλύψει το defencenet.gr) και με χίλιες εκκρεμότητες.

Πάντως σήμερα πραγματικά δείχνουν έτοιμοι για αποχώρηση και ζητάνε λεφτά που δεν δικαιούνται. Θα τα πάρουν; Δύσκολα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης είναι σαφώς αντίθετος και μάλιστα πριν λίγες ώρες προχώρησε σε μια «βαριά» δήλωση-απάντηση στην επιστολή του Ισκαντάρ Σάφα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούν να υπάρξουν εκβιασμοί καθώς δεν έχουμε να δώσουμε προίκα και οι προικοθήρες έχουν τελειώσει για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας»! Με απλά λόγια τον εγκαλεί για "εκβιασμό" και τον χαρακτηρίζει ως «προικοθήρα»!

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και νυν υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε.Βενιζέλος, τάσσεται αναφανδόν υπερ της καταβολής των 100 εκατ. ευρώ. Πολιτικά κατανοητό (ήδη  συμφωνία που έχει υπογράψει έχει ναυαγήσει και απλά αναζητά βάρκες για να βγουν στην στεριά με εφόδια οι ναυαγοί...), αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν και νομικά ζητήματα τα οποία μπορεί να αποβούν δυσεπίλυτα για τον ίδιο μελλοντικά…

Και όλα αυτά μετά την συνάντηση που ο είχε – ως μη όφειλε - ο ΥΠΑΜ με τον αρμόδιο για τον Ανταγωνισμό, Επίτροπο, Χοακίν Αλμούνια.

Η επίσημη ενημέρωση για την συνάντηση Μπεγλίτη-Αλμούνια είναι ότι «Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε η αδυναμία ανάκτησης από το ελληνικό δημόσιο των παράνομων, κατά την Επιτροπή, κρατικών ενισχύσεων ύψους 539 εκατ. ευρώ και κυρίως η απόφαση της Κομισιόν της 1ης Δεκεμβρίου 2010 με την οποία δόθηκε εξάμηνη παράταση, η οποία έληξε χωρίς να βρεθεί λύση-για την ανάκτηση από το ελληνικό δημόσιο των τμημάτων του ναυπηγείου που δεν αφορούν τον αμυντικό τομέα.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις επαφές τους ενώ όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης κατέληξαν στο ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι, συμβατοί προς το κοινοτικό δίκαιο, ώστε να υλοποιηθούν από τη διοίκηση της εταιρείας των ναυπηγείων οι αποφάσεις της Επιτροπής.

Ο υπουργός Αμυνας ζήτησε από τον κ. Αλμούνια να εξετάσει το πώς για τα επόμενα 15 χρόνια τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά θα μπορούν να επισκευάζουν, εκτός από στρατιωτικά πλοία των χωρών της ΕΕ και πλοία τρίτων χωρών».

Αυτές είναι οι επίσημε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες. Ανεπίσημα ακόμα απορούν στις Βρυξέλλες πως ένας υπουργός παρεμβαίνει υπέρ μιας ιδιωτικής εταιρείας και μάλιστα υπουργός Εθνικής Άμυνας…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου