Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Πόσα μέτωπα μπορεί να αντέξει η Τουρκία;Ένταση και με Συρία




Όταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου έγραφε το περιβόητο βιβλίο του περί “Στρατηγικού Βάθους” και ανέπτυσσε την θεωρία των “μηδενικών προβλημάτων” της Τουρκίας με τους γείτονές της,προφανώς δεν είχε στο μυαλό του αυτό που στην πράξη …κατόρθωσε. Άλλο η θεωρία κι άλλο η πράξη ,αλλά η Άγκυρα έχει κατορθώσει σε χρόνο ρεκόρ να είναι …στα μαχαίρια με όλους!
Οι σχέσεις της με το Ισραήλ στο χειρότερο σημείο όλων των εποχών. Με τη Κύπρο αυτονόητα κακές,με τις χώρες της αραβικής άνοιξης φαινομενικά θερμές αλλά επί της ουσίας ανούσιες. Με τη Συρία; Ο χαρακτηρισμός ψυχρές δεν ανταποκρίνεται πλέον στην αλήθεια. Τοο εχθρικές αποτυπώνει καλύτερα τη πραγματικότητα.

Η Τουρκία ξεκίνησε   στρατιωτική άσκηση   στην Αντιόχεια της Τουρκίας μέχρι τις 13 Οκτώβρη.
Πρόκειται για τακτική ετήσια άσκηση επιστράτευσης του τουρκικού ΓΕΣ με την επωνυμία “Γιλντιρίμ”, οι οποία γίνεται κάθε φορά και σε άλλη περιοχή. Πέρσι είχαν πραγματοποιηθεί στο Ντενιζλί του Αιγαίου, το 2009 στην Ερζουρούμη στην ανατολική Τουρκία και το 2008 στο Αϊδίνι στο Αιγαίο.

Σ΄ αυτό το κλίμα ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Κυριακή καταυλισμούς στην Αντιόχεια ,όπου ήδη βρίσκοντι 7.500 πρόσφυγες,από τη Συρία και ταυτόχρονα δηλώνει ότι οι κυρώσεις εναντίον της Συρίας είναι αναπόφευκτες.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία που έκανε σήμερα στη Νότια Αφρική, αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ και το σχέδιο απόφασης για τη Συρία. «Το σχέδιο απόφασης που είχε τη μορφή προειδοποίησης δεν πέρασε, αφού δύο από τα τακτικά μέλη άσκησαν βέτο. Ωστόσο το βέτο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουν σε κυρώσεις, η Τουρκία και ορισμένες χώρες της ΕΕ, ίσως και όλες. Εμείς θέλοντας και μη, θα θέσουμε σε εφαρμογή μία δέσμη κυρώσεων».

Την ίδια στιγμή η Δαμασκός κατηγορεί τη Τουρκία ότι στέλνει λαθραία όπλα στη Συρία.

Το ερώτημα είναι πόσα μέτωπα μπορεί η Τουρκία να κρατήσει ανοιχτά και για πόσο χρονικό διάστημα;
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου