Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Δεν απέκλεισε την πιθανότητα θερμού επεισοδίου Ισραήλ- Τουρκίας ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ






Δεν απέκλεισε την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου αλλά και μιας γενικότερης περιφερειακής  σύγκρουσης όπως άφησε να εννοηθεί ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δεκλαβέκουρας. Κληθείς να σχολιάσει   δημοσίευμα ισραηλινής εφημερίδας  ότι μπορεί να προκληθεί περιφερειακή σύγκρουση εάν ένας Ισραηλινός πιλότος καταρρίψει κάποιο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απάντησε με νόημα.
«Δεν θα σχολιάσω οποιοδήποτε δημοσίευμα το οποίο αναπτύσσει κάποια υποθετικά σενάρια τα οποία μπορούν να συμβούν».
Κατά τα άλλα ο Γ. Δελαβέκουρας επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις απέναντι στην τούρκικη προκλητικότητα λέγοντας πως δεν πρόκειται «να παρακολουθήσει τη λογική της Άγκυρας να στρατιωτικοποιήσει τη συζήτηση και να δημιουργήσει ένταση».
«Οι ενέργειες της Τουρκίας ουσιαστικά προκαλούν ένταση και δημιουργούν κινδύνους και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αποφύγουμε όλοι και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής η εμπέδωση της σταθερότητας.  Έχουμε ξαναπεί ότι η Τουρκία επιχειρεί να στρατιωτικοποιήσει τη συζήτηση για τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα και πιστεύουμε ότι αυτό είναι μία επικίνδυνη επιλογή", είναι η θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για όσα συμβαίνουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις απειλές και τους "τσαμπουκάδες" της Άγκυρας προκειμένου να ανασταλεί το κυπριακό πρόγραμμα εντοπισμού υδρογονανθράκων. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παρακολουθήσει την λογική της Άγκυρας να στρατιωτικοποιήσει τη συζήτηση και να δημιουργήσει ένταση» είπε ο Γ. Δεκαβέκουρας,για να συμπληρώσει: .
«Απαντάμε με πολύ ισχυρά επιχειρήματα, απαντάμε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και καλούμε την Τουρκία, η οποία τελευταία επικαλείται συχνά το Διεθνές Δίκαιο, να το σεβαστεί», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο ίδιος σε άλλη ερώτηση επανέλαβε ότι είναι αυτονόητο δικαίωμα της κυπριακής Δημοκρατία να προχωρήσει σε γεωτρήσεις:
«Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αυτονόητα κυριαρχικά δικαιώματα, πραγματοποιώντας έρευνες για τον φυσικό της πλούτο.  Αυτό είναι ξεκάθαρο και έχει ως προς αυτό τοποθετηθεί η Διεθνής Κοινότητα, όλες οι χώρες οι οποίες έχουν ενδιαφέρον για την περιοχή, έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα και έχουν πει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αυτό το αυτονόητο δικαίωμα».
Τέλος και σε ότι αφορά τη συνεδρίαση του   Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απέφυγε να απαντήσει ευθέως περιοριζόμενος μόνο να πει πως «Δεν έχουμε ακόμα συζητήσει για συγκεκριμένες ημερομηνίες, είναι κάτι το οποίο παραμένει προς συζήτηση και φυσικά κατά τη συζήτηση αυτή συνεκτιμώνται όλα τα δεδομένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου