Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η Ρωσία είναι έτοιμη να δώσει στρατιωτικο-τεχνική απάντηση στις ΗΠΑ


 
Σε περίπτωση απουσίας προόδου στο διάλογο για την αντιπυραυλική άμυνα με τις ΗΠΑ, η Ρωσία, πιθανόν, θα αναγκαστεί να δώσει στρατιωτικο-τεχνική απάντηση.
Τη σχετική δήλωση έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ρωσίσκαγια γκαζέτα» τη Δευτέρα. Λίγο αργότερα τα λόγια του επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμήτρη Ρογκόζιν.


Νομικές εγγυήσεις της ασφάλειας της Μόσχας πρέπει να παραχωρηθούνν και από το ΝΑΤΟ, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούν το 75% της δραστηριότητας της συμμαχίας. Ωστόσο προς το παρόν καμιά πρόοδος σ΄αυτό το θέμα δεν μπορεί να επιτευχθεί, δήλωσε ο διπλωμάτης.

- Δεν πιστεύουμε ούτε στα λόγια ούτε στα δάκρυα. Χρειαζόμαστε ακλόνιτες εγγυήσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν νομικό νόημα. Αυτές οι εγγυήσεις πρέπει να δοθούν με τη μορφή διεθνούς συμφωνίας, στη βάση των κριτιρίων της ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα κυριότερα από αυτά τα κριτίρια είναι – ο αριθμός των πυραύλων-αναχαίτισης, τα σημεία διάταξής τους, η ταχύτητα, το βεληνεκές και το ύψος δράσης τους.

Προς το παρόν όμως οι χώρες της Βορειατλαντικής Συμμαχίας δεν βιάζονται να εκτελέσουν τις εντολές των ηγετών τους, που είχαν διατυπωθεί στη Σύνοδο κορυφής στη Λισσαβόνα το περασμένο φθινόπωρο και με τις ενέργειές τους δημιουργούν επιπρόσθετη ένταση στις σχέσεις με τη Μόσχα. Ανάμεσα σ΄αυτές τις ενέργειες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται – η εγκατάσταση πολεμικών πλοίων με πυραύλους αναχαίτισης SΜ-3 στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας. «Σ΄αυτή την περιοχή δεν υπάρχει άλλη χώρα, εκτός της Ρωσίας, η οποία θα διέθετε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, η καταστροφή των οποίων είναι ο προορισμός των SΜ-3», - δήλωσε ο Ντμήτρη Ρογκόζιν.

- Η ισότητα, η συνεκτίμηση των απαιτήσεων μας για την ασφάλεια, η ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας μόνο εκεί, όπου αυτό είναι απαραίτητο, - αυτοί είναι οι όροι, στη βάση των οποίων η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας. Προς το παρόν όμως αυτή η υπόθεση μοιάζει με την κατάσταση, στην οποία πάνω στο μέτωπό σας κάθεται μιά μύγα και σας πλησιάζει κάποιος με τη σφύρα και εισηγείται να σκοτώσει αυτή τη μύγα με τη σφύρα, γιατί «έτσι είναι πιό σίγουρο το σκότωμα». Εφόσον το δυναμικό του νέου συστήματος πρέπει να βρίσκεται στο νότο, αν η απειλή προέρχεται από εκεί. Όταν όμως μας προτείνουν σφύρα με τη μορφή στρατηγικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας στη Βόρεια Ευρώπη, αυτό δεν μας αρέσει.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος τόνισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει το διάλογο για την αντιπυραυλική άμυνα με τη συμμαχία, γιατί «προς το παρόν υπάρχει χρόνος για συζητήσεις». Όμως όσο λιγότερες θα είναι οι συμφωνίες με το ΝΑΤΟ για τα θέματα της στρατιωτικής ασφάλειας και, ειδικότερα, για την αντιπυραυλική άμυνα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η «τεχνική απάντηση της Μόσχας», διαβεβαίωσε ο Ρογκόζιν. Από την άλλη η Ρωσία δεν θα τερματίσει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ ακόμα και σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών. Εφόσον επι του παρόντος οι χώρες μας συνεργάζονται αρκετά καλά σε πολλούς άλλους τομείς, μεταξύ άλλων και στη διαμετακόμιση μη στρατιωτικών φορτίων από το Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου