Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Πέρασαν 69 χρόνια από το «βαρλίκι»


Μια άγνωστη πτυχή των μαρτυρίων του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης ήρθε στο προσκήνιο. Ο ληστρικός Φόρος Περιουσίας , γνωστός ως βαρλίκι που επέβαλε η Τουρκία σε βάρος των Μειονοτήτων, το 1942,  για να αντιμετωπίσει τα έξοδα του Πολέμου! Ενός Πολέμου στον οποίο η Τουρκία δήλωσε ότι μετέχει μετά τη λήξη του… 

Ο φόρος περιουσίας επιβλήθηκε αυθαίρετα χωρίς κανένα στοιχείο για την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.  Οι Έλληνες, οι Εβραίοι, οι Αρμένιοι και οι Ντονμέ κλήθηκαν να πληρώσουν τεράστια ποσά , δυσανάλογα φυσικά με τους Μουσουλμάνους-Τούρκους. Σε δυο γειτονικά καταστήματα για παράδειγμα με το ίδιο αντικείμενο, ο Έλληνας έμπορος έπρεπε να πληρώσει 5.000 λίρες, ενώ ο Τούρκος  5. Αυτή ήταν περίπου η αναλογία. 

Σκοπός της κυβέρνησης ήταν η αρπαγή των περιουσιών και η δημιουργία μιας νέας τουρκικής εμπορικής τάξης. Όσοι αδυνατούσαν να πληρώσουν το φόρο οδηγούνταν στην εξορία, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν και να ασκήσουν κανένα ένδικο μέσον. Εύποροι έμποροι μεταφέρθηκαν στο  Άσκαλε στη  Σιβηρία της Τουρκίας για να εργαστούν μέσα στα χιόνια , να σκάψουν σιδηροδρομική γραμμή και να ξοφλήσουν το φόρο τους! 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Bugun οργανώθηκε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Χαϊντάρπασα, από όπου αναχωρούσαν τα καραβάνια των εξόριστων, εκδήλωση στη μνήμη των 1229 από τους 1869 φορολογούμενους που οδηγήθηκαν στο Άσκαλε.  

Ο εκδότης της μοναδικής ομογενειακής εφημερίδας Απογευματινής κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, ο επιχειρηματίας Ισαάκ Αλατον, οι καθηγητές Σεράπ Γιαζιτζί και Εργκουν Οζμπουντούν ,υπέγραψαν στο τέλος της εκδήλωσης μια ανακοίνωση στην οποία παρομοιάζουν  τα Τάγματα Εργασίας στο Ασκαλε με τα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί και ζητούν από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα να ζητήσει συγνώμη για αυτά που έκανε σε βάρος των Μειονοτήτων. 

Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξεχνούν . Γιατί όσοι  ξεχνούν είναι καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουν.  Υπενθυμίζουμε σε αυτούς που επικαλούνται διαρκώς την Συνθήκη της Λοζάνης και τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για την προστασία της Μουσουλμανικής Μειονότητας, ότι τις ίδιες υποχρεώσεις είχε αναλάβει και η Τουρκία.  Όλοι γνωρίζουν βέβαια πόσο και πως σεβάστηκε η Άγκυρα τις διατάξεις της Συνθήκης . 

Για αυτό ας σταματήσουν, διάφοροι κύκλοι, να επικαλούνται την αμοιβαιότητα, γιατί  η Ελλάδα ουδέποτε την τήρησε κάνοντας αντίποινα. Σέβεται και τηρεί απόλυτα τις υποχρεώσεις της ακόμα και αν προκαλείται.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου