Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Barclays: «Ο κύβος ερρίφθη: Τυπώστε χρήμα»


 

Έκθεση – βόμβα της Barclays τονίζει πως η Ευρωζώνη έφτασε, ξεπέρασε σωστότερα, τα όριά της. Με την Ελλάδα μπλεγμένη στη δίνη της δικιάς της οικονομικής και πολιτικής κρίσης και την Ιταλία να έχει πλέον «ξεπεράσει το σημείο μη επιστροφή», όπως γράφουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του βρετανικού οίκου, η πιο απλή λύση και με «απλά μαθηματικά» η κατάσταση στην Ευρωζώνη είναι τουλάχιστον «μη βιώσιμη».
Στην έκθεση η Barclays υποστηρίζει πως οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε Ελλάδα και Ιταλία και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα εγκυμονούν τέτοιους συστημικούς κινδύνους που απαιτούν μια λύση ανάγκης για να απενεργοποιήσει την «ωρολογιακή βόμβα που απειλεί το ενιαίο νόμισμα». Και ποια είναι αυτή; Χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την κεντρική τράπεζα και σε έσχατη ανάγκη «τύπωμα χρήματος».
Η έκθεση πάντως καταλήγει πως η Ευρωζώνη βρίσκεται μιαν ανάσα από το «game over» που φαίνεται πως ήδη έχει έρθει για την Ιταλία, και συστήνει στους επενδυτές: «Πουλήστε ευρώ, αγοράστε χρυσό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου