Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Φυσικό αέριο … υπεράνω προσδοκιών στην «Αφροδίτη»



Φυσικό αέριο που ξεπερνά κάθε προσδοκία εντόπισε στην «Αφροδίτη» η Noble. Οι ενδείξεις για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ επιβεβαιώθηκαν με τους ειδικούς της αμερικανικής
εταιρείας να εκτιμούν ότι υπάρχει φυσικό αέριο που φθάνει μέχρι και τα 10 τρισ. κυβικά πόδια.
Οι εκτιμήσεις έγιναν βάσει των μετρήσεων στο φρεάτιο, σε πολύ μικρή απόσταση από τον φλοιό του κοιτάσματος.
Οι εργασίες στην πλατφόρμα αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 16 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις.
Από την Πλευρά της, η Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή της στο Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό τού Λονδίνου LGR, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί κανονικά, αφού έχει υπογράψει συμφωνίες για την οριοθέτηση τής αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, με την Αίγυπτο το 2003, τον Λίβανο το 2007, και με το Ισραήλ το 2010.
Ανέφερε ότι η διαδικασία διερευνητικής εξόρυξης από την Noble Energy προχωρεί κανονικά και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν πολλά καλά αποτελέσματα γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, όσον αφορά και τις ποσότητες, αλλά και την ποιότητα φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο τεμάχιο.
Η Υπουργός πρόσθεσε ότι η πρόσφατη επίσκεψή της στην Αίγυπτο, επαναβεβαίωσε την πλήρη συμφωνία των δύο χωρών όσον αφορά το θέμα τής οριοθέτησης. Είπε επίσης ότι η Κύπρος θα προχωρήσει και με μια άλλη σημαντική συμφωνία συνεκμετάλλευσης με την Αίγυπτο, κάτι το οποίο προωθείται και με το Ισραήλ.
Η κα. Μαρκουλλή σημείωσε ότι αυτές οι συνεργασίες είναι εξαιρετικά σημαντικές, αφού σύμφωνα με οικολογικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η οποία διαθέτει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου.
  
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου