Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας


 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο, για την εξεύρεση λύσης στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας. Η συνάντηση μεταξύ των τριών πολιτικών ανακοινώθηκε νωρίτερα το απόγευμα στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου και διήρκεσε περίπου 70 λεπτά.


Αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση, με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, μετά την υλοποίηση των αποφάσεων του Οκτωβρίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μετά την τριμερή συνάντηση του κ. Παπούλια με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά.

Προστίθεται πως αύριο θα υπάρξει και νέα επικοινωνία του πρωθυπουργού και του κ. Σαμαρά για το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και της νέας κυβέρνησης. Αύριο επίσης θα γίνει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Το χρονικό της συνάντησης

Ο κύριος Παπανδρέου έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τους κ.κ. Νίκο Αθανασάκη, Ηλία Μόσιαλο και Νίκο Ζιώγα, ενώ ο κ. Σαμαράς από τους Γιάννη Μιχελάκη και Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.



Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Πριν φτάσει ο κ. Παπούλιας στην αίθουσα, οι δύο αρχηγοί συνομίλησαν μόνοι τους, όρθιοι, επί δύο λεπτά.

Aρχικά υπήρξε απόφαση να μην κρατηθούν πρακτικά κατά τη συνάντηση των τριών ανδρών, αλλά τελικά το πλάνο άλλαξε. 

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση μίας ώρας ξεκίνησε η έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (16:55), υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 18:35 ολοκληρώθηκε το Υπουργικό. Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη σε μία άλλη - ευρύτερης αποδοχής- στην οποία δεν επιθυμώ να είμαι επικεφαλής». 


Στην αρχή της συνεδρίασης, ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τον Κ. Παπούλια να καλέσει τον ίδιο και τον Α. Σαμαρά μέχρι το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, διανεμήθηκε κείμενο επτά αναγκαίων ενεργειών, μετά τη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στην εισήγησή του για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. Ειδικότερα, οι ενέργειες αυτές έχουν ως εξής:

1. Εκταμίευση της 6ης δόσης

2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

3. Κατάθεση πριν από τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του προϋπολογισμού του 2012.

4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.

5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).

7. Εκταμίευση α` δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν από το τέλος Φεβρουαρίου 2012. 

Ανακοίνωση Νέας Δημοκρατίας για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Λίγο πριν από τις 19:00, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, ανακοίνωσε ότι η Ν.Δ. γνωρίζει την πρόταση του κ. Παπανδρέου και πως, αν ο κ. Παπούλιας ζητήσει τη συνάντηση, σαφώς και θα υπάρξει ανταπόκριση από τον κ. Σαμαρά.

«Γνωρίζουμε την ανακοίνωση του κ. Παπανδρέου, αναφορικά με το αίτημά του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. Δεν έχει υπάρξει ενημέρωση της Ν.Δ. από τον κ. Παπούλια. Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλέσει τον Αντ. Σαμαρά, ασφαλώς και θα ανταποκριθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου