Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Σοβαρός κίνδυνος να μην πάρουν ούτε ευρώ, ούτε και δραχμή οι δανειστές της Ελλάδας



 

  • Αν δεν προχωρήσει το PSI, τότε κάποιοι θα πληρώσουν πολύ ακριβά τα παιχνίδια με την οικονομία της Ελλάδας
Τι θα γίνει αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ; Πόσο θα κοστίζουν τα ομόλογα της; Ίσως 50%, ίσως 20%, ίσως και καθόλου. Αυτό αναφέρουν τα εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με το ζήτημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας μάλιστα, για την διαδικασία του PSI που έχει ξεκινήσει αυτό το διάστημα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζιτών και η οποία περιλαμβάνει haircut 50%.

Σύμφωνα με τους νομικούς που μελετούν την υπόθεση της Ελλάδας, σε περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει της ζώνης του ευρώ τότε οι τιμές των ομολόγων σχεδόν θα μηδενίσουν, ενώ είναι αμφίβολο εάν τελικά η ελληνική κυβέρνηση επιστρέφοντας στη δραχμή θα μετατρέψει το χρέος της στο εθνικό νόμισμα για να το... αποπληρώσει. Οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να σκεφτούν καλά πριν απορρίψουν έστω την πρόταση του haircut 50% που θα τους διασφαλίσει εστω την επιστροφή του μισού τους κεφαλαίου, την ώρα που στη δευτερογενή αγορά διαπραγματεύονται με haircut 80%.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο δικηγόρο Martin Wainwright της Eversheds, τα ομόλογα που θα επιστρέψουν στη δραχμή θα είναι σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν τελικά αποπληρωθούν ποτέ. «Αφού θα το επιτρέπει η νομοθεσία, η Ελλάδα δεν θα μπει στη διαδικασία να το σκεφτεί και πολύ... απλά μπορεί να τα ακυρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ζητήσει προστασία από τους πιστωτές της, γεγονός που αν συμβεί θα σημάνει και τη μη αποπληρωμή των ομολόγων.

Πάντως, σύμφωνα με τον Jay Modrall, στέλεχος στη νομική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton, η οποία είναι και νομικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για το PSI, πολλοί πελάτες, από τράπεζες, επιχειρήσεις και fund managers, έχουν διατυπώσει πλήθος ερωτημάτων για το τι μπορεί να συμβεί αν μία χώρα βρεθεί εκτός ευρώ ή το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί σε μία τέτοια περίπτωση.

Ένα από τα πιο «δημοφιλή» ιστορικά παραδείγματα που μελετούνται είναι αυτό της διάσπασης της Σοβιετικής Ένωσης, της απόσχισης της Σλοβενίας από τη Γιουγκοσλαβίας, καθώς και η περίπτωση της Αργεντινής. Με βάση αυτά τα παραδείγματα οι νομικοί προσπαθούν να απαντήσουν στα ερωτήματα για το αν είναι τελικά νόμιμη ή όχι ενδεχόμενη έξοδο χώρας της ευρωζώνης και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις από μια τέτοια πιθανότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου