Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

«Βουτιές» ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, άλμα των σπρεντ


 «Φτερό» στον άνεμο έγινε χθες το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αφού οι επενδυτές πωλούσαν ευρώ και αγόραζαν άλλα νομίσματα

 «Βουτιές» ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, άλμα των σπρεντ

Βουτιά έκαναν χθες τα χρηματιστήρια, ενώ τα σπρεντ των ευρωπαϊκών ομολόγων σημείωσαν άλμα εξαιτίας της Moody’s, του S&P και της Fitch.
«Πυρ ομαδόν» έβαλαν οι τρεις αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης κατά της Ευρωζώνης και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν κατώτερες των προσδοκιών. Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης το κλίμα ήταν «πολεμικό» και οι επενδυτές προχώρησαν σε βίαιες πωλήσεις. Ο Dax έκανε βουτιά 3,36% και υποχώρησε στις 5.785,43 μονάδες. Στο Παρίσι, ο CAC-40 κατέγραψε απώλειες ύψους 2,61%, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου οι πιέσεις που ασκήθηκαν ήταν μικρότερες αφού ο FTSE-100 έπεσε 1,83%.
Το ελληνικό Χρηματιστήριο και ειδικότερα ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκαν στη δίνη ρευστοποιήσεων με αποτέλεσμα οι μετοχές των τραπεζών να κατρακυλήσουν έως 13%. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έπεσε 12,64% και έκλεισε στο 1,59 ευρώ. Ο γενικός δείκτης εμφάνισε πτώση κατά 2,08%, στις 661,77 μονάδες. Οι «απειλές» της Moody’s για επαναξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσαν ώθηση στα σπρεντ και στις αποδόσεις των δεκαετών ευρωπαϊκών ομολόγων.
Τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα παρουσίασαν απόδοση 29,55% παραμένοντας στην κορυφή. Αρνητική εικόνα εμφάνισαν σχεδόν όλα τα δεκαετή ομόλογα της Ευρωζώνης εκτός των γερμανικών. Η απόδοσή τους σημείωσε μικρή υποχώρηση, στο 2,03%, έναντι 2,23% που ήταν την περασμένη εβδομάδα. Η Ιταλία παρέμεινε στο στόχαστρο των κερδοσκόπων, αφού η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αρχικά ξεπέρασε το 7%, για να υποχωρήσει όμως αργότερα.
Η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρωζώνης έπληξε και το ενιαίο νόμισμα. «Φτερό» στον άνεμο έγινε χθες το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αφού οι επενδυτές πωλούσαν ευρώ και αγόραζαν άλλα νομίσματα. Η ισοτιμία διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στα 1,3178 δολάρια, σημειώνοντας πτώση κατά 1,5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου