Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Σφυροκοπούν τη Μέρκελ οι αγορές για τη συμφωνία


 

 Σφυροκοπούν τη Μέρκελ οι αγορές για τη συμφωνία

Αντίθετα με όσα θα επιθυμούσε η γερμανική πλευρά, οι χρηματαγορές αντιμετώπισαν την ευρωπαϊκή συμφωνία της περασμένης εβδομάδας όχι με ανακούφιση, αλλά με έκδηλη ανησυχία και μεγάλη επιφυλακτικότητα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά και το ευρώ έπεσε έναντι του δολαρίου, ενώ την ίδια ώρα τα spreads -η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των γερμανικών και των λοιπών (ιταλικών, ισπανικών, γαλλικών) ευρωπαϊκών ομολόγων- ανέβαιναν επικίνδυνα, αμφισβητώντας στην πράξη τη βιωσιμότητα της γερμανικής συνταγής
«>
Η A. Μέρκελ επέβαλε συνταγή πειθαρχίας στην Ευρωζώνη και ο Ν. Σαρκοζί υπερασπίστηκε τη νέα Συνθήκη
Κρίνοντας από το πρώτο «κρας τεστ» χθες στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος, η ευρωπαϊκή δημοσιονομική «άμυνα» που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής ως απάντηση στην κρίση χρέους είναι «ανεπαρκής» και «ανίκανη» να δώσει λύσεις.
Ολοι (οι πολιτικοί, οι επενδυτές, οι αναλυτές, τα ΜΜΕ, οι οίκοι αξιολόγησης) περίμεναν το άνοιγμα των χρηματιστηρίων χθες το πρωί για να διαπιστώσουν κατά πόσον η συνταγή πειθαρχίας που επέβαλε η Γερμανίδα καγκελάριος A. Μέρκελ μπορεί στην πράξη να θωρακίσει την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, αντίθετα με όσα θα επιθυμούσε η γερμανική πλευρά, οι χρηματαγορές αντιμετώπισαν την ευρωπαϊκή συμφωνία της περασμένης εβδομάδας όχι με ανακούφιση, αλλά με έκδηλη ανησυχία και μεγάλη επιφυλακτικότητα.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά και το ευρώ έπεσε έναντι του δολαρίου, ενώ την ίδια ώρα τα spreads -η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των γερμανικών και των λοιπών (ιταλικών, ισπανικών, γαλλικών) ευρωπαϊκών ομολόγων- ανέβαιναν επικίνδυνα, αμφισβητώντας στην πράξη τη βιωσιμότητα της γερμανικής συνταγής. Την αποτελεσματικότητα της νέας Συνθήκης των «26» ήρθε να αμφισβητήσει απερίφραστα και ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος απείλησε με υποβάθμιση των ευρωπαϊκών οικονομιών «κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012».
«Επί της ουσίας, το ανακοινωθέν της Συνόδου δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα και δεν αλλάζει την άποψή μας ότι ο κίνδυνος για τη συνοχή της Ευρωζώνης εξακολουθεί να εντείνεται» ανέφερε στην εβδομαδιαία έκθεσή της η Moody’s, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ «απέτυχε να καταλήξει σε αποφασιστικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση των αγορών.
Ως εκ τούτου, οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου σημειώνουν πως «εάν οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές δεν σταθεροποιηθούν στο κοντινό μέλλον, οι αξιολογήσεις για όλα τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρηθούν».
Νέο «χτύπημα»
Την ίδια άποψη με τη Moody’s συμμερίζεται και ο έτερος αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο οποίος ξαναχτύπησε χθες (υπενθυμίζεται πως πριν από μία εβδομάδα είχε βάλει ολόκληρη την Ευρωζώνη και τον EFSF στον προθάλαμο της υποβάθμισης).
Με δηλώσεις του από το Τελ Αβίβ ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P, Ζαν Μισέλ Σιξ, δήλωσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον των Γερμανών, πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τις χώρες της Ευρωζώνης, οι οποίες «μάλλον χρειάζονται άλλο ένα σοκ» για να συνειδητοποιήσουν «πως βρίσκονται στην ίδια μοίρα και πως ακόμη και τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να πληγούν από την κρίση».
Στην πλειονότητά τους οι αναλυτές θεωρούν πως το νέο «δημοσιονομικό συμβόλαιο» στερείται αναπτυξιακής διάστασης, ενώ, αντιθέτως, βρίθει νομικών κωλυμάτων (θα χρειαστούν μήνες για να μπει σε πλήρη εφαρμογή) και πειθαρχικών κανόνων αμφιβόλου αποτελεσματικότητος (ήδη υπήρχε ένα Σύμφωνο Σταθερότητας που δεν εφαρμοζόταν στην πράξη).
«Ζωώδη ένστικτα»
Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) να προειδοποιήσει πως τα «ζωώδη ένστικτα» των αγορών αναμένεται το 2012 να απειλήσουν τη σταθερότητα πολλών κρατών-μελών του, καθώς αυτά θα δυσκολευτούν να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους (οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες των χωρών του ΟΟΣΑ θα φτάσουν τα 10,5 τρισ. δολ. το 2012, από 10,4 τρισ. δολ. που ήταν φέτος).
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αποπειράθηκε -μέσα από τις σελίδες της Le Monde, στην οποία παραχώρησε συνέντευξη- να υπερασπιστεί τη νέα Συνθήκη, μέσα από την οποία γεννιέται μια «νέα Ευρώπη».
Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Σαρκοζί φρόντισε να προετοιμάσει τους συμπατριώτες του για μια ενδεχόμενη υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας, λέγοντας πως αυτή «θα ήταν μια επιπλέον δυσκολία, η οποία πάντως δεν είναι αξεπέραστη» και πρόκειται να αντιμετωπιστεί «με ψυχραιμία».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου