Ο Ελβετός πρέσβης, Lorenzo Amberg, πιστεύει ότι οι Έλληνες είναι διατεθειμένοι να δώσουν στην κυβέρνηση συνασπισμού μια ευκαιρία. (Φωτογραφία: swissinfo)
Της Gaby Ochsenbein, ανταποκρίτριας στην Αθήνα της Ελβετικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Swiss Info
Σύμφωνα με τον πρέσβη της Ελβετίας στην Αθήνα, "το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει κάπως ηρεμήσει μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τον περασμένο μήνα".
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Swiss Info, o Lorenzo Amberg δήλωσε ότι "η βούληση για τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν άρχισε να κερδίζει σιγά-σιγά έδαφος", αλλά παράλληλα παραδέχτηκε ότι "πολλοί απλοί Έλληνες πολίτες αγωνίζονται σε καθημερινή βάση για να αντέξουν το οικονομικό βάρος της σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους".
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Λουκά Παπαδήμο, που ορκίστηκε στις 11 Νοεμβρίου, έγινε αιτία να μετριαστεί η πολιτική ένταση που επικρατούσε μέχρι τότε στην Ελλάδα. Η μόνη παρένθεση με εντάσεις σημειώθηκε στις 6 Δεκεμβρίου, όταν ξέσπασαν ταραχές μετά από μια πορεία για την επέτειο της δολοφονίας ενός εφήβου από αστυνομικό, τον Δεκέμβρη του 2008. Ωστόσο, προηγήθηκαν άλλες δύο διαδηλώσεις - μία στα μέσα Νοεμβρίου, στην επέτειο της αντιδικτατορικής εξέγερσης του 1973 στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, και μία κατά τη διάρκεια γενικής απεργίας την 1η Δεκεμβρίου - στις οποίες δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ GABY OCHSENBEIN
Gaby Ochsenbein (swissinfo.ch): Kατά τη γνώμη σας, έχει βελτιωθεί το ηθικό των Ελλήνων πολιτών από τότε που ανέλαβε την ηγεσία η μεταβατική κυβέρνηση;
Lorenzo Amberg (πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα): Επικρατεί λιγότερη αβεβαιότητα από ό,τι στις αρχές Νοεμβρίου. Τώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια κυβέρνηση συνασπισμού που προσπαθεί να πραγματοποιήσει αυτές τις περικοπές και να εφαρμόσει τα οικονομικά μέτρα.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η αυξημένη ηρεμία θα διαρκέσει για πάντα, αφού είναι πιθανό να διεξαχθούν νέες εκλογές τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Αλλά προς το παρόν, οι πολίτες δείχνουν διατεθειμένοι να δώσουν στη νέα κυβέρνηση μια ευκαιρία και να της επιτρέψουν να κάνει αυτό το οποίο ανέλαβε να κάνει.
Gaby Ochsenbein (swissinfo.ch): Συζητείται ότι, παρά τα δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ούτως ή άλλως, θα αναγκαστεί να φύγει από την Ευρωζώνη και να επαναφέρει τη δραχμή. Είναι αυτός ο φόβος δικαιολογημένος ή τον θεωρείτε κάτι παρανοϊκό;
Lorenzo Amberg: Τα πάντα είναι δυνατόν να συμβούν σε μια τέτοια κατάσταση. Πάνω απ' όλα, ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται για μια αποκλειστικά ελληνική κρίση, αλλά μια πανευρωπαϊκή κρίση. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι όλοι οι Έλληνες πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη αύριο.
Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι μια σημαντική πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οι περισσότεροι πολίτες εξακολουθούν να είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας και δεν υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση στο αντιευρωπαϊκό αίσθημα. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η μοίρα της χώρας τους είναι στενά συνδεδεμένη με εκείνη της Ευρώπης.
Gaby Ochsenbein (swissinfo.ch): Σας φαίνονται οι Έλληνες διατεθειμένοι να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι τους; Καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν;
Lorenzo Amberg: Υπάρχει μια διαδεδομένη άποψη ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα η Ελλάδα γνώρισε μια φάση ανάπτυξης που δεν βασίστηκε στην παραγωγή, αλλά στην κατανάλωση, και ότι οι Έλληνες ξόδεψαν ποσά που δεν τους ανήκαν, αλλά τους δανείστηκαν από τις τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα είναι αδύνατον να εξακολουθήσουν κατ' αυτό τον τρόπο.
Έχει γίνει κοινή συνείδηση ότι είναι πλέον απαραίτητες ορισμένες διαρθρωτικές αναπροσαρμογές - στην πολιτική εν γένει, στη λειτουργία των επιμέρους υπουργείων, στη δημόσια ζωή. Δεν γνωρίζει κανείς ποιά ακριβώς μορφή θα πάρει η χώρα, αλλά υπάρχει η πολιτική βούληση για αλλαγή.
Gaby Ochsenbein (swissinfo.ch): Οι συντάξεις μειώνονται, ενώ οι φόροι και οι τιμές συνεχώς αυξάνονται. Για άλλη μια φορά, πλήττονται οι απλοί και αδύναμοι πολίτες. Ακούμε συχνά τον κόσμο εδώ στην Ελλάδα να λέει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για φάρμακα ή για τρόφιμα. Θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για ένα νέο καθεστώς φτώχειας;
Lorenzo Amberg: Η φτώχεια είναι ορατή σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, όχι μόνο μεταξύ των παράνομων μεταναστών - όπου πάντα υπήρχε - αλλά και σε μια ολοένα αυξανόμενη μερίδα του ελληνικού πληθυσμού. Οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αλλά και τα φιλόπτωχα ταμεία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, αναφέρουν μεγάλη αύξηση των ατόμων που χρήζουν ιατρικής βοήθειας ή τροφίμων.
Είναι αλήθεια ότι αυτή η κρίση έχει οξύτατες κοινωνικές συνέπειες. Συν τοις άλλοις, υπάρχει αύξηση της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ανέρχεται στο 18%. Και στους νέους το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο.
Gaby Ochsenbein (swissinfo.ch): Είναι ενδιαφέρον επίσης το ότι στην Ελλάδα ζουν αρκετοί πάμπλουτοι πολίτες, με μεγάλες καταθέσεις στην Ελβετία, αλλά και αλλού. Προς τα πού βαδίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας για την φορολόγηση αυτών των καταθέσεων;
Lorenzo Amberg: Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί πολύ, και μεταξύ των πολιτών και στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο τρέχον έτος πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Η Βέρνη έχει επίσης εκφράσει την προθυμία της να διαπραγματευτεί και ενημέρωσε την Ελλάδα γύρω από τα κύρια χαρακτηριστικά μιας προτεινόμενης συμφωνίας, παρόμοιας με αυτές που έχουν ήδη υπογραφεί με τη Γερμανία και τη Βρετανία.
Gaby Ochsenbein (swissinfo.ch): Υπάρχουν μήπως και άλλοι τρόποι με τους οποίους η Ελβετία θα μπορούσε να στηρίξει την Ελλάδα στην επίλυση των δημοσιονομικών της και τυχόν άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει;
Lorenzo Amberg: Πιστεύω πως ναι. Για παράδειγμα, στον τομέα της μετανάστευσης. Και η Ελβετία και η Ελλάδα έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Σένγκεν, μια συμφωνία της ΕΕ, η οποία έθεσε τέρμα στους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Έχουμε διαπιστώσει ότι η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα που αφορούν στα αλλεπάλληλα κύματα των παράνομων μεταναστών που δέχεται, απλά επειδή ως χώρα δεν διαθέτει πολλές δομές που υπάρχουν ήδη στην Ελβετία.
Ήδη μέσα στο 2011, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης ερεύνησε την κατάσταση και εξέτασε τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να υποστηριχθεί στα πλαίσια της Frontex, ενός σώματος που είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και διμερώς, προκειμένου να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημα της εισροής παράνομων μεταναστών. Επίσης, ως μέλη της Frontex, έχουμε στείλει αρκετούς συνοριοφύλακες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου