Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Παίζει μέχρι τελευταία στιγμή η εξόφληση του τσεκ


 

ImageΑποφασισμένοι να βρουν μία λύση στο θέμα της εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης πριν τα Χριστούγεννα είναι μέχρι και την τελευταία στιγμή οι επικεφαλής των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου. Παρ’ ότι στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε φαινόταν ότι θα επικρατούσε το «Plan B» για πληρωμή στο διάστημα 5-10 Ιανουαρίου, την τελευταία στιγμή γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τα δύο υπουργεία για να βρεθούν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο τα χρήματα.
Σε αναμονή για την εκκαθάριση του τσεκ οι επαγγελματίες του αγροτικού χώρου, μετρούν αυτές τις μέρες τις «πληγές» που αφήνει ανοικτές το 2011, περιορίζοντας αναμφίβολα τις προσδοκίες για τη νέα χρονιά, όπως αποκαλύπτει σε αυτό το φύλλο της η εφημερίδα Agrenda. Τα υπόλοιπα για την εξόφληση των καλλιεργητών σε κρίσιμες παραγωγές, όπως ο ηλίανθος, το βαμβάκι και το βιομηχανικό ροδάκινο, είναι μεγάλα και βάζουν πολλούς σε δεύτερες σκέψεις για τον προγραμματισμό της νέας χρονιάς. Η κίνηση των διεθνών αγορών «μετράει αντίστροφα», ενώ η παντελής απουσία ισχυρών οργανώσεων των παραγωγών αυξάνει κατά πολύ το ρίσκο.

Τύμπανα διχασμού ακούγονται τις τελευταίες ημέρες στη Μεσογείων, με την απόφαση της κουρασμένης ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ να προχωρήσει -την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου- σε διαδικασία παρωδία για την εκλογή νέας διοίκησης, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda. Η επιλογή κινείται αντίθετα με το γράμμα του νέου νόμου 4015/2011, φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση ακόμα και παραδοσιακούς φίλους του σημερινού προέδρου Τζ. Καραμίχα και προβληματίζει ήδη τους δικαστές.
Αποκλειστικά στη σαββατιάτικη Agrenda ενημερωθείτε για την επιστροφή στο τιμολόγιο του 2009 με το οποίο διπλασιάζονται ουσιαστικά οι τιμές αγοράς των ζαχαροτεύτλων από τους παραγωγούς, την οποία αποφάσισε την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η κίνηση αυτή φαίνεται πως επαναφέρει την τευτλοκαλλιέργεια στο παιχνίδι της νέας χρονιάς. Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις, η τιμή αγοράς των ζαχαροτεύτλων στην πρώτη ζώνη και με 14pol (ζαχαρικός τίτλος) διαμορφώνεται για το 2012 στα 69 ευρώ τον τόνο, έναντι 34 ευρώ τον τόνο που ήταν την τελευταία καλλιεργητική περίοδο.
Διαβάστε αποκλειστικά στην εφημερίδα του Σαββάτου, σε ειδικό τετρασέλιδο φάκελο, τα μυστικά της δημιουργίας «επωνυμίας και ταυτότητας» για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα, στα οποία «ταξίδεψε» μια εκλεκτή ομάδα παραγωγών αγροτικών προϊόντων και συντελεστών του αγροτικού χώρου, μέσα από το σεμινάριο της πολυεθνικής εταιρείας αγροχημικών BASF με θέμα «Branding: Προσθέτοντας αξία στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα διατροφής». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου Βέρμιο, στο οποίο παραβρέθηκε και η Agrenda.
Ακόμα, διαβάστε σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, για τη μαζική αντικατάσταση οπωρώνων βιομηχανικού με επιτραπέζιο ροδάκινο, που δημιούργησε έλλειμμα στην αγορά. Αποτέλεσμα είναι η επικείμενη εξάντληση των αποθεμάτων κομπόστας το 2012, η οποία, όπως εκτιμάται από αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής παραγωγού έως και τα 30 λεπτά το κιλό.
Φρένο στην αναπτυξιακή δυναμική του εμφιαλωμένου ελληνικού τσίπουρου βάζουν η οικονομική κρίση αλλά και τα «στραβά μάτια» της πολιτείας απέναντι στην διακίνηση ανεξέλεγκτου και… αγνώστου προελεύσεως χύμα προϊόντος στην «κρύα» και τη «ζεστή» αγορά, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda. Μετά από μια περίοδο συνεχούς ανάπτυξης με μέσες «ταχύτητες» της τάξης του 20% ετησίως, οι αποσταγματοποιοί εκτιμούν ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με μηδενικούς ή ακόμα και με αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ εξίσου απαισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις τους για το επόμενο έτος.
Την ίδια ώρα, όπως θα ενημερωθείτε από την Agrenda, μπορεί η εκτροφή της γαλοπούλας στην Ελλάδα να μην έχει μακρά ιστορία και να βρίσκεται στη σκιά της παραγωγής κοτόπουλων, κατέχοντας πολύ μικρό ποσοστό στο σύνολο της πτηνοτροφίας, ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σταθεροποίηση στην παραγωγή που οφείλεται εκτός από την εποχιακή κατανάλωση των Χριστουγέννων, και στην αύξηση της ζήτησης κυρίως για αλλαντικά γαλοπούλας, χαμηλά σε λιπαρά.
Επίσης, μόνο σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας διαβάστε πως δυσκολεύουν πάλι τα πράγματα για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, καθώς στα μύρια όσα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση και η έλλειψη ρευστότητας στην εγχώρια αγορά προστίθενται το τελευταίο διάστημα και οι τάσεις υποχώρησης στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων. Αυτό όμως που βγάζει κυριολεκτικά «εκτός μάχης» τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι η στρεβλή λειτουργία της αγοράς και η δυνατότητα που παρέχεται κάθε φορά στο εμπόριο και τη μεταποίηση να μεταφέρουν όλο το βάρος στους παραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου