Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ιράν: Κίνα ή Ρωσία θα πετύχει πρόσβαση στο RQ-170 Sentinel;


 

Μεγάλο παιχνίδι φαίνεται ότι έχει στηθεί γύρω από το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος RQ-170 Sentinel με τους Ιρανούς που κατόρθωσαν να πάρουν τον έλεγχό του και να το προσγειώσουν στο έδαφός τους, να διαπραγματεύονται σκληρά με την Κίνα και τη Ρωσία τα ανταλλάγματα για να δώσουν πρόσβαση σε αυτό!
Οι πληροφορίες προέρχονται από ισραηλινή στρατιωτική ιστοσελίδα, γνωστή για τις σχέσεις της με την κοινότητα πληροφοριών της χώρας, η οποία υποστηρίζει ότι ομάδα στελεχών της κινεζικής στρατιωτικής κατασκοπείας έχει ήδη φθάσει στην Τεχεράνη. Από κοντά και οι Ρώσοι που διαπραγματεύονται σε ανώτατο επίπεδο.
Οι Ιρανοί φέρονται να ζητούν από τους Ρώσους προηγμένη πυραυλική τεχνολογία, καθώς επίσης και το σύστημα S-300PMU1 για να τους επιτρέψουν την πρόσβαση στο αμερικανικό UAV. Οι εξελίξεις αυτές μετατρέπουν το αερόχημα σε crash test των σχέσεων Μόσχας – Ουάσιγκτον, αφού προϋπόθεση είναι να παραδώσουν στην Τεχεράνη ένα σημαντικό οπλικό σύστημα, η μονομερής ακύρωση της παραγγελίας του οποίου από ρωσικής πλευράς είχε οδηγήσει σε σοβαρή κρίση τις διμερείς σχέσεις και απειλές προσφυγής στη διεθνή Δικαιοσύνη, ενώ αντιστοίχως αποτέλεσε παράγοντα σημαντικής βελτίωσης του κλίματος στις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ. Ας μην ξεχνούμε, η Ρωσία φέρεται να έχει πουλήσει στο Ιράν το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο οδήγησε τους Αμερικανούς σε απώλεια του ελέγχου του UAV.
Η ισραηλινή ιστοσελίδα μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, κατά την επείγουσα μετάβασή του στη Μόσχα, με την οποία διατηρεί προνομιακές σχέσεις καθότι αποτελεί Εβραίο προερχόμενο από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ζήτησε από το Κρεμλίνο ακριβώς αυτό: Να μην αλλάξουν την απόφασή τους για την ακύρωση της πώλησης των S-300 στην Τεχεράνη, ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση στα RQ-170.
Οι προοπτικές δεν δείχνουν καλές. Ο Πούτιν δέχθηκε για πολύ λίγη ώρα τον Μέντβεντεβ στο Κρεμλίνο, εν μέσω των εναντίον του διαδηλώσεων στη Μόσχα, επιδεικνύοντας ψυχρή συμπεριφορά, με τον Λίμπερμαν να δηλώνει στη συνέχεια ότι «οι ρωσικές θέσεις για τη Μέση Ανατολή δεν είναι και πολύ βοηθητικές»… Η ρωσική ηγεσία αδιαφόρησε και για τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να τους προσεγγίσει για το θέμα, είτε διότι ενδιαφέρονται πάρα πολύ για το σύστημα, είτε διότι το Κρεμλίνο σκοπεύει να ενεργοποιήσει τα αντιαμερικανικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και τον εθνικισμό με σκοπό να ξεπεράσει την εσωτερική κρίση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πούτιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου