Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Τέλος στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης


 Εντός της εβδομάδας αναμένεται να γίνουν τα επίσημα «αποκαλυπτήρια» των σχεδίων της κυβέρνησης για τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου.

Αναζητείται στοιχειώδες «δίχτυ προστασίας» για τους «μικρούς» το οποίο δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τη λογική που διέπει το νομοσχέδιο.Αναζητείται στοιχειώδες «δίχτυ προστασίας» για τους «μικρούς» το οποίο δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τη λογική που διέπει το νομοσχέδιο.
Όχημα για τις αλλαγές αυτές θα αποτελέσει, όπως όλα δείχνουν, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο, αφού λάβει το «πράσινο φως» του υπουργικού συμβουλίου θα δοθεί στη συνέχεια προς διαβούλευση στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, ανάμεσα στα «καινά δαιμόνια» που εισάγει θα είναι και η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που εδώ και χρόνια ισχύει για τους αγρότες και η εξομοίωση τους με τους υπόλοιπους επιτηδευματίες.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικά βιβλία (εσόδων-εξόδων) και τα κέρδη που θα προκύπτουν μετά την αφαίρεση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ θα υποβάλλονται σε αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% ή 25%.
Η Αgrenda είχε εγκαίρως αναφερθεί στο θέμα με εκτενή ρεπορτάζ πριν ακόμα γίνει ευρέως γνωστό ότι οι αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών είναι μεταξύ των δεσμεύσεων που φέρεται να έχει αναλάβει η κυβέρνηση ενώπιον της τρόικας στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος και της κατάργησης μιας σειράς φοροαπαλλαγών. Θυμίζουμε δε ότι σχετική αναφορά (έστω και εμμέσως) γινόταν στην έκθεση προόδου που είχαν συντάξει προ μηνός περίπου οι αξιωματούχοι της τρόικας ενόψει της εκταμίευσης της έκτης δόσης. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πυκνώσει τα σχετικά δημοσιεύματα και οι διαρροές στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι η πλειοψηφία των αγροτοσυνδικαλιστών θα αντιταχθεί με σφοδρότητα στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος, ενώ λαμβάνουν υπόψη τους και τις αντιρρήσεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με το «τσουβάλιασμα» φτωχών και πλούσιων αγροτών που φέρνει η θέσπιση λογιστικών βιβλίων για όλους.
Γι’ αυτό και τις τελευταίες μέρες αναζητείται φόρμουλα ώστε να στηθεί ένα στοιχειώδες «δίχτυ προστασίας» για τους «μικρούς» το οποίο, ωστόσο, δε θα έρχεται σε αντίθεση με τη λογική που θα διέπει το νομοσχέδιο. Μένει να δούμε, βέβαια, κατά πόσο οι προσπάθειες αυτές θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου