Το βλέμμα στραμμένο στην αποψινή τριμερή συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Γιούνκερ στο Βερολίνο, όπου εκτός ατζέντας αναμένεται να συζητηθεί και το ελληνικό θέμα, έχει η Αθήνα. Μετά και την χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ, το κλίμα που διαμορφώνεται είναι αυτό της περαιτέρω επίσπευσης των συζητήσεων προκειμένου να υπάρξει γρήγορα συμφωνία, με την κυβέρνηση να προσδοκά ίσως και εντός της εβδομάδας σύγκληση έκτακτου Eurogroup παρόλο που κύκλοι των δανειστών διαμηνύουν ότι δεν βλέπουν Eurogroup ακόμη.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα δυνατά επίπεδα, και μεταξύ άλλων το Brussels Group θα συνέλθει και σήμερα, καθώς δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει τεχνική συμφωνία ως την Κυριακή (χθες) σύμφωνα με τον στόχο που έθετε η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες.
Στο τραπέζι φαίνεται να υπάρχουν ανοιχτά όλα τα βασικά θέματα, με το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης να έχει καλυφθεί σε αρκετά και σε άλλα να παραμένουν οι διαφωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από το ΦΠΑ, τα πρωτογενή πλεονάσματα, το συνταξιοδοτικό και τα θέματα της αγοράς εργασίας, συζητούνται και θέματα αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών και ευρύτερα του φορολογικού συστήματος.
Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι εκ των εμπλεκόμενων – με εξαίρεση το ΔΝΤ που δεν θέλει «βρώμικη» αξιολόγηση - έχουν δώσει σήμα για επίσπευση, τα τελευταία «χιλιόμετρα» προς τη συμφωνία διανύονται με τους δανειστές να κλιμακώνουν τις πιέσεις και τραβούν το σκοινί προκειμένου να πετύχουν μια συμφωνία όσο πιο κοντά γίνεται στα μέτρα που επιθυμούν.
Διεργασίες για πολιτική λύση – «κλειδί» η Μέρκελ
Η κυβέρνηση, όπως έχει πολλές φορές διαμηνύσει, δε βλέπει πλήρη σύγκλιση στο τεχνικό επίπεδο και επιδιώκει ό,τι δεν κλείσει στο επίπεδο των τεχνικών συζητήσεων να κλείσει με πολιτική παρέμβαση. Η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους «πρόθυμους» για λύση εταίρους – Μέρκελ, Γιούνκερ και Ολάντ - έχουν πυκνώσει τις τελευταίες μέρες και αναμένεται να κλιμακωθούν.
Με το χθεσινό του άρθρο στη γαλλική Le Monde ο Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ζητά πολιτική λύση από τους ηγέτες της Ευρώπης και όχι από τους θεσμούς στους οποίους ασκεί κριτική ότι δεν έχουν τη νομιμοποίηση να λάβουν αποφάσεις για την Ελλάδα (διαχωρίζοντας ωστόσο την Κομισιόν): «η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών που άλλωστε -με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν στους λαούς, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης» σημείωσε.
Κρίσιμη θεωρείται η στάση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, ναι μεν έχει διαφορετικές επιδιώξεις στο θέμα της Ελλάδας από τον Σόιμπλε, θέλει με άλλα λόγια να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και να κλείσει γρήγορα η συμφωνία, ωστόσο το πλαίσιο των κινήσεών της ορίζεται από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός της οι οποίες αυξάνονται , με τον Σόϊμπλε να μαζεύει το χαρτί της εσωτερικής δυσαρέσκειας λόγω της πολύ σκληρής του στάσης απέναντι στην Ελλάδα την οποία επιδοκιμάζουν συνολικά οι γερμανοί και το CDU ειδικότερα.
Τσίπρας: δεσμεύσεις, υποχωρήσεις και κόκκινες γραμμές
Ο πρωθυπουργός με το χθεσινό του άρθρο στη γαλλική Le Monde επιχείρησε να αμυνθεί στις πιέσεις που ασκούνται, κάνοντας ευρύτερα γνωστούς τους λόγους που κολλάει η διαπραγμάτευση επιρρίπτοντας την ευθύνη στην πλευρά των δανειστών και τις «παράλογες» απαιτήσεις που διατυπώνουν. Παράλληλα παρουσίασε το πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που η κυβέρνηση έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων – επιχειρώντας να ακυρώσει την κριτική από κύκλους των πιστωτών ότι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία εμφανίζεται στις συζητήσεις αδιάλλακτη και χωρίς προτάσεις – ενώ παράλληλα παρουσίασε και τις υποχωρήσεις που έχει κάνει η ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με τον Τσίπρα οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς αφορούν σε:
Χαμηλότερα – και άρα εφικτά- πρωτογενή πλεονάσματα τα πρώτα χρόνια (2015, 2016)και υψηλότερα για τα επόμενα, καθώς προσδοκά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Αύξηση των δημοσίων εσόδων, όμως μέσα από αναδιανομή των βαρών από τα χαμηλά και τα μεσαία στα υψηλά εισοδήματα. Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση με τη ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές, την εντατικοποίηση των τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων, τον καταλογισμό των οφειλόμενων χρεών των ιδιοκτητών Μέσων Ενημέρωσης, κλπ.
Αποδοχή μεταρρυθμίσεων σχετικά με την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ,
Παρεμβάσεις για την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης
Εξειδικευμένες προτάσεις για μέτρα όπως: Έκτακτη εισφορά στα πολύ υψηλά κέρδη, φόρο στο ηλεκτρονικό στοίχημα, εντατικοποίηση των ελέγχων των μεγαλοκαταθετών / φοροφυγάδων, μέτρα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, ειδικό φόρο πολυτελείας, διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες τις οποίες η τρόικα ξέχασε συμπτωματικά επί πενταετία και άλλα.
Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει μία από τις πιο μεγάλες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, που αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, παρά όπως σημειώνει «την κάθετη αντίθεσή μας στο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που προωθείται από τους θεσμούς, γιατί δεν δημιουργεί αναπτυξιακή προοπτική και δεν μεταφέρει πόρους στην πραγματική οικονομία».
Όσον αφορά τις «κόκκινες γραμμές» για εργασιακά και συντάξεις διευκρινίζει ότι:
Οι δανειστές ζητούν εργασιακές σχέσεις κάτω από τα ευρωπαϊκά στάνταρ με τα οποία η Ελλάδα επιδιώκει να εναρμονιστεί
Oι συντάξεις έχουν μειωθεί σωρευτικά στα χρόνια του μνημονίου από 20% μέχρι και 48%, ενώ αυτή τη στιγμή το 44,5% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, ενώ και ένα ποσοστό, περίπου 23,1% των συνταξιούχων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ζει σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Δεν παρέλειψε να επιτεθεί σε κύκλους και κέντρα των πιστωτών με την κατηγορία ότι σχεδιάζουν στρατηγικές διαχωρισμού και διάσπασης της ΕΕ με πρώτο βήμα την ευρωζώνη δύο ταχυτήτων όπου ο σκληρός πυρήνας θα θέτει τους κανόνες σκληρής λιτότητας.
Περί
ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας
έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν
σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην
δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου