ΠΩΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ..
Ακόμα και η δημόσια βελγική ραδιοτηλεόραση ζήτησε από την ευρωζώνη να αποδεχθεί τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ή την επανεξέταση των όρων αποπληρωμής του, και καθώς θεωρείται η "φωνή" της βελγικής κυβέρνησης, δείχνει τον άνεμο της αλλαγής που "πνέει" σε όλη την Ευρώπη ως προς το ελληνικό ζήτημα.
"Η ευρωζώνη θα πρέπει να αποδεχθεί τη διαγραφή του ελληνικού χρέους ή την επανεξέταση των όρων αποπληρωμής του", όπως είπε ο Βέλγος πανεπιστημιακός του Solvay Business School και οικονομολόγος, Μπρούνο Κολμάν, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Βελγικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTBF.
Σύμφωνα με τον Μπρούνο Κολμάν, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αντιπροσώπευε πολιτική και νομισματική ήττα. «Αυτό θα σήμαινε ότι δεν είμαστε ικανοί να επιλύσουμε ένα έλασσον πρόβλημα και να παραδεχτούμε ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόσαμε στην Ελλάδα, υπήρξαν απόλυτα αποτυχημένες», αναφέρει ο ίδιος.
Αυτή η αλλαγή στάσης πολλών ΜΜΕ δείχνει την επιτυχία της στρατηγικής της κυβέρνησης. Η επιμονή του Α.Τσίπρα άρχισε να υπερισχύει.Η καταστροφή που θα επέλθει στην ευρωζώνη σε περίπτωση στάσης πληρωμών και το ότι τα χρονικά όρια στενεύουν, προκαλεί αυτή την αναθεώρηση σκέψεων στους Ευρωπαίους. Συνειδητοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν "μπλόφαρε" ήταν αποφασισμένη να πάει μέχρι το τέλος.
Ο Βέλγος οικονομολόγος επισημαίνει ότι όλοι όσοι μετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα γνωρίζουν ότι η χώρα έχει χρέος που αντιστοιχεί σε περίπου 175% του ΑΕΠ της και ότι το ΑΕΠ αυτό μειώθηκε τουλάχιστον κατά ένα τέταρτο, από το 2008
.
Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αδύνατον η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, όμως η χώρα απειλείται με έξοδο από την ευρωζώνη, αν δεν το κάνει. Τονίζει, μάλιστα, ότι «μέσα σε 5 χρόνια, καμία συγκροτημένη, ομογενής και πολιτικά αποδεκτή λύση δεν έχει βρεθεί για την Ελλάδα», η οποία βρίσκεται σε μια αμφίσημη κατάσταση, όπως επίσης και η ευρωζώνη.
Για να αποφευχθεί μια επιζήμια για όλους έκβαση, ο Μπρούνο Κολμάν εισηγείται εναλλακτικό σενάριο με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το σενάριο αυτό βασίζεται σε διαγραφή ή σοβαρή επανεξέταση των όρων αποπληρωμής.
«Πρέπει να αποδεχτούμε μια διαγραφή του χρέους, να αναγνωρίσουμε μια οικονομική πραγματικότητα. Να μετατρέψουμε το ελληνικό χρέος σε αιώνιο χρέος, δηλαδή σε χρέος που δεν θα αποπληρωθεί ποτέ, απαιτώντας όμως από την Ελλάδα τακτική αποπληρωμή επιτοκίων», δηλώνει ο Βέλγος οικονομολόγος.
Τέλος, ο ίδιος σημειώνει ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει νέο νόμισμα, υποτιμημένο, κινδυνεύοντας να δημιουργήσει μαύρη αγορά για το ευρώ και μεγάλο πληθωρισμό.
Το πρόβλημα της χώρας δεν μπορεί να λυθεί χωρίς διαγραφή χρέους, και ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι το καταλαβαίνουν αυτό. Πάντως είθισται να φοβάται αυτός που έχει δανείσει πολλά λεφτά και όχι αυτός που έχει δανειστεί πολλά χρήματα. Ο δεύτερος δεν πληρώνει και ησυχάζει, ο πρώτος όμως είναι σε "αναμένα κάρβουνα"
Περί ευθύνης: Τo
sv7bot.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε
σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις
απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και
διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου
τα εντοπίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου