Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΊΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ)

Η Εθνική διαπραγμάτευση στη Βουλή - Ο Α.Τσίπρας ενημερώνει την Ολομέλεια για τη μάχη της Ελλάδας











Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, ο πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία, προκειμένου να ενημερώσει από το βήμα της Βουλής τους πολιτικούς αρχηγούς.
 
Στη συζήτηση αναμένεται να αναλυθεί η 47σέλιδη ελληνική πρόταση για την τελική συμφωνία.
 
Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση των δανειστών, οι οποίοι ζητούν, μεταξύ άλλων, αύξηση 1% του ΑΕΠ στα έσοδα από ΦΠΑ και μείωση 1% του ΑΕΠ στις δαπάνες για συντάξεις, την ώρα πάντως που και η Αθήνα (η οποία απορρίπτει πιθανότητα να συναινέσει σε υφεσιακά μέτρα) και οι εταίροι ετοιμάζουν τις αντιπροτάσεις τους, βάσει των διαφορών που οριοθετήθηκαν στο ραντεβού Τσίπρα με Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, αναμένεται να στείλει και μηνύματα προς το εξωτερικό, θέλοντας να κάνει σαφές, όπως τόνισε και μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ότι ακραίες προτάσεις δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και η μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης είναι η ελληνική πρόταση.
 
Νωρίτερα σήμερα, σε «non paper» που κυκλοφόρησε το πρωθυπουργικό επιτελείο, επισημαίνεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η καταγραφή των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, σε αντίθεση με εκείνη των δανειστών που παρέκαμψε την τετράμηνη διαπραγμάτευση. 
 
Τονίζεται, δε, ότι η δέσμευση σε συγκλίσεις δεν μπορεί παρά να αφορά και τα δύο μέρη, επαναλαμβάνοντας τη θέση για την εξεύρεση μίας συνολικής λύσης.
 
Η διαδικασία
 
Η σημερινή συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα λόγου έχουν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί.
 
Συγκεκριμένα, η συζήτηση θα ξεκινήσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολουθούν οι δευτερολογίες, ενώ η συνεδρίαση κλείνει με την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού.
 
Η διάταξη προβλέπει και τους χρόνους που δικαιούνται οι ομιλητές (10 λεπτά η πρωτολογία του πρωθυπουργού, 5’ των πολιτικών αρχηγών. Πέντε λεπτά η δευτερολογία και τριτολογία του πρωθυπουργού και 3’ των υπολοίπων), ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι χρόνοι δεν θα τηρηθούν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου