Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Μεγάλη προβολή και απήχηση έλαβαν οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Λαφαζάνη στα ρωσικά ΜΜΕ, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στη Μόσχα.
Οι αναφορές του Έλληνα Υπουργού σε διασφαλισμένη χρηματοδότηση του ελληνικού κλάδου του σχεδιαζόμενου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, καθώς και σε εκτιμώμενη δημιουργία περίπου 20.000 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, προβάλλονται από το Ρωσικό και ξένο τύπο, ενώ κυριαρχεί η βεβαιότητα για διασφαλισμένη χρηματοδότηση του Τουρκικού Αγωγού στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό.
Επιβεβαίωση των αναφορών αποτελεί και η σχεδιαζόμενη υπογραφή σχετικού ελληνο-ρωσικού Μνημονίου πολιτικής στήριξης για τον αγωγό, στο πλαίσιο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, στις 18-20 Ιουνίου.
Όλα αυτά λαμβάνουν πρόσθετη αξία για τις Ελληνορωσικές σχέσεις την στιγμή που αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, από τις οποίες θα μπορούσε να περάσει ο Τουρκικός Αγωγός μετά την Ελλάδα δείχνουν επιφυλακτικές, διαισθανόμενες εχθρότητα (έναντι του αγωγού) εκ μέρους της ΕΕ. Πρόσφατη είναι η αιφνιδιαστική ανακοίνωση περί ενεργειακού σχεδιασμού και συναφούς γεωπολιτικής, εκ μέρους του Σέρβου Π/Θ ότι, η Κυβέρνηση του θα εισακούσει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για μείωση της εξάρτησης της Σερβίας από το ρωσικό αέριο, συμμετέχοντας στον αγωγό TAP, δήλωση που αναδείξαμε στο pendapostagma με σχετικό άρθρο, ερμηνεύοντας και καταδεικνύοντας την πολιτική στροφή της Σερβίας προς τις ΗΠΑ. Στην ίδια κατεύθυνση και ο Πρόεδρος της πΓΔΜ ο οποίος βλέποντας τις διαμορφούμενες απειλές της Δύσης, κάνει στροφή προς τα δυτικά, όπως είχαμε επίσης αναδείξει με σχετική αρθρογραφία, θεωρώντας ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός, θα πρέπει να ικανοποιεί τα πρότυπα της ΕΕ.
Έτσι η Ρωσία στο σχεδιαζόμενο αγωγό TS, βλέπει ως σταθερό ενεργειακό εταίρο στα Βαλκάνια τελικά μόνο την Ελλάδα, που κάτω από τις διαμορφούμενες συνθήκες αβεβαιότητας στην ΕΕ της δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης. Μετά από σειρά άρθρων και αναλύσεων στο pentapostagma.gr, θεωρούμε ότι η χώρα μας δικαίως αναζητά κάθε περίπτωση ξένων επενδύσεων, που ίσως μερικές φορές ξεπερνά πολιτικές της ΕΕ. Όμως δυστυχώς για την Ένωση η εμπιστοσύνη έχει κλονισθεί, άσχετα αν κάποιοι το εκφράζουν και κάποιοι όχι. Συνεπώς πριν οποιαδήποτε κριτική προς την χώρα μας για τις αναπτυξιακές της επιλογές, καλό θα είναι η ΕΕ πρωταρχικά να ανακτήσει την χαμένη της εμπιστοσύνη, επαναφέροντας το πνεύμα χωρών μελών και όχι χωρών υποτελών.
Περί ευθύνης: Τo
sv7bot.blogspot.gr δημοσιεύει κάθε
σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις
απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και
διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου
τα εντοπίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου