Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Και ξαφνικά ένα ακόμα "όπλο" στη "φαρέτρα" της Ελλάδος: Μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Greek Stream

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΡΑΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ



Το ενεργειακό "colpo grosso" για μεταφορά του ιρανικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Creece-Turskish Stream επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αυτό είναι σίγουρα ένα δελεαστικό στοιχείο ακόμα και για τις ΗΠΑ που θα ήθελαν να δουν μια δεύτερη χώρα να εφοδιάζει τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη πέρα από τη Ρωσία.
Όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας φυσικού αερίου, Αζιζουλάχ Ραμαζάνι, οι ιρανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο σύνδεσης του ιρανικού αγωγού φυσικού αερίου με τον αγωγό που θα έρχεται από Ρωσία και θα περνάει μέσα από την Τουρκία πριν καταλήξει στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό έδαφος.
"Θα μπορούσε να είναι μια καλή ιδέα το να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, διότι το σημείο στο οποίο ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου εισέρχεται στην Ευρώπη μπορεί να γίνει το ίδιο σημείο “εισόδου” στην Ευρώπη και του ιρανικού αγωγού. Ακριβώς για αυτό θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις", δήλωσε ο Ραμαζάνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr, το θέμα έχει συζητηθεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και από ελληνικής πλευράς δηλώθηκε ότι "αν το επιτρέπει η Ρωσία, που θα έχει τη διαχείριση του αγωγού, θα ήταν πολύ καλό για την Ευρώπη να υπάρξει μια τέτοια λύση".
Οι ΗΠΑ κάθε άλλο παρά αρνητικά βλέπουν το ενδεχόμενο. Με το Ιράν έχουν έρθει κοντά, παρά την ισραηλινή αντίδραση. Γενικά η ιδέα να υπάρξει και δεύτερος προμηθευτής θα μπορούσε να γίνει δεκτή και από τη Ρωσία με έναν όρο: Να αγοράσει αυτή το φυσικό αέριο από το Ιράν και να το πουλά στην Ευρώπη, όπως κάνει και με την Αλγερία.
Ο Ιρανός αξιωματούχος πιστεύει πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το τμήμα του τούρκικου αγωγού ή αυτό της Μαύρης Θάλασσας. Στο μεταξύ, όπως είπε, οι ιρανικές αρχές εξετάζουν πέντε ή έξι γραμμές μεταφοράς του φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες: "Μία μέσω Τουρκίας, μία μέσω Μαύρης Θάλασσας, ίσως μέσω Ιράκ, Συρίας ή της Μεσογείου. Αλλά όλα αυτά θα πρέπει να μελετηθούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς Είναι απαραίτητο να εξεταστούν και οι οικονομικές δυνατότητες".
 
Τέλος, ο Ραμαζάνι ανέφερε πως η μελέτη έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά η απόφαση θα ληφθεί μόνο όταν ο πελάτης – οι Ευρωπαίοι - θα είναι σε θέση να συνάψουν συμβάσεις, δηλαδή, μετά την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.
 
Καθίσταται σαφές πλεόν γιατί συμβαίνουν οι σφαγές σε Συρία και Ιράκ, όπου στόχος είναι η ανατροπή του αλαουϊτη (σιιτική αίρεση με ελληνορθόδοξες δοξασίες για πολλούς κρυπτοχριστιανοί) Άσαντ και της σιιτικής κυβέρνησης του Ιράκ, που στηρίζεται σε μια ευρεία πλειοψηφία σιιτών που αποτελούν το 60% του ιρακινού πληθυσμού.
 
Στη σιιτική Χεζμπολάχ, άλλωστε, πολλοί μαχητές είναι Ελληνορθόδοξοι Ρουμ, που τους έχει προσκαλέσει στις τάξεις της ο ίδιος ο Χασάν Νασράλα.
 
Οι ΗΠΑ επιθυμούν να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου του Κατάρ από το έδαφος της Συρίας ώστε να πετάξουν τη Ρωσία έξω από την ευρωπαϊκή αγορά. Και για να το κάνουν αυτό είναι διαθέσιμες να συμμαχήσουν με το Διάβολο.

Περί ευθύνης: Τo sv7bot.blogspot.gr  δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου