Ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις...!
Με ανησυχία παρακολουθεί η Ελληνική κυβέρνηση την… παρτίδα πόκερ που παίζεται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Ισραήλ και Τουρκία, καθώς φτάνουν πληροφορίες για ενδεχόμενη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας με αφορμή την έναρξη των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Καθημερινά, όλο και περισσότερο αυξάνει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να εμμένει στην προκλητικότητά της και το Τελ Αβίβ να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, όντας η στρατιωτική υπερδύναμη της περιοχής τα συμφέροντα της οποίας επιτάσσουν την εδώ και τώρα δημιουργία πλατφόρμας γεώτρησης.
Το σενάριο το οποίο κυκλοφορεί έντονα εσχάτως στα δημοσιογραφικά (και όχι μόνο) γραφεία, είναι πως η Τουρκία δεν θα ρισκάρει μία πολεμική σύγκρουση...
με το πανίσχυρο Ισραήλ και είναι πιθανότερο να καταφύγει στην πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Ο στόχος δεν θα είναι άλλος από το να προειδοποιήσει – τρομάξει την Ελληνική πλευρά, πως δεν θα ανεχθεί τη χάραξη ΑΟΖ που θα περιλαμβάνει το Καστελόριζο και την έναρξη ερευνών από τη χώρα μας για την εύρεση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει ακραίο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε μία μακρά περίοδο έντασης, όπως αυτή στην οποία μπαίνουμε τώρα.
Το ερώτημα, πλέον, που γεννάται, δεν είναι άλλο από το εάν η Αθήνα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα θερμό επεισόδιο στα ανατολικά σύνορά της. Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, για έρευνα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, μάλλον δείχνει πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να θέσει το ζήτημα της χάραξης της Ελληνικής ΑΟΖ τώρα…
Καταρρακωμένη ψυχολογία
Πληροφορίες θέλουν τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Δημήτρη Ελευσινιώτη, να επισκέφθηκε προ ημερών τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας και να ζήτησε από όλους ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Μάλιστα, διαρρέεται πως το Πολεμικό Ναυτικό μπορεί να βγάλει σε ελάχιστο χρόνο στο Αιγαίο δέκα μεγάλα σκάφη επιφανείας (φρεγάτες), σημαντικό αριθμό μικρότερων (κορβέτες και πυραυλακάτους), καθώς και τέσσερα υποβρύχια.
Παράλληλα, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται και οι μοίρες μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, με τους Έλληνες πιλότους να αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία πως είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο.
Βέβαια, εδώ πρέπει να αναφέρουμε μία ιδιαίτερη σημαντική παράμετρο, την οποία τόσο η κυβέρνηση όσο και το υπουργείο Άμυνας δείχνουν να αγνοούν. Ποια είναι αυτή; Η ψυχολογία των στρατιωτικών, η οποία είναι καταρρακωμένη από τις συνεχείς περικοπές στις απολαβές τους, αλλά και από την αντιμετώπιση της πολιτικής ηγεσίας (σ.σ. δήλωση Θόδωρου Πάγκαλου περί αντιπαραγωγικών Ενόπλων Δυνάμεων)…
Στο μυαλό του Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την κίνησή του να τραβήξει στα άκρα το σχοινί με το Ισραήλ, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: ότι η Τουρκία είναι εδώ και είναι πανίσχυρη, καθώς και να συσπειρώσει τον αραβικό κόσμο γύρω από αυτήν.
Από την άλλη, βέβαια, μόνο τρελός δεν είναι για να ρίξει σπίρτο στην μπαρουταποθήκη της ανατολικής Μεσογείου, καθώς μόνος χαμένος θα βγει τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο όσο και σε οικονομικό. Δεν πρέπει κανείς να λησμονεί πως η Noble Energy που θα κάνει τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στο «οικόπεδο 12» είναι αμερικανικών συμφερόντων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Ταυτόχρονα, υπάρχει και ρωσικό ενδιαφέρον στην περιοχή, καθώς μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι η Μόσχα στέλνει δύο πυρηνικά υποβρύχια στην περιοχή την περίοδο που έχουν προγραμματισθεί οι γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Άρα, εύλογα φτάνει κανείς στο συμπέρασμα ότι ένας «τσαμπουκάς» στο Αιγαίο, απέναντι σε μία φτωχή και… άτιμη –σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας- Ελλάδα, έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι επιτυχημένος.
Κάτι που δεν πρέπει να αποκλείσουμε, είναι μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα η Άγκυρα να ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της δικής της ΑΟΖ, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο των Θαλασσών, αυτή τη φορά εις βάρος της Ελλάδας…
Άραγε, τι θα κάνει η Αθήνα σε αυτή την περίπτωση και με δεδομένο ότι η εθνική κυριαρχία έχει παραχωρηθεί σε μεγάλο βαθμό στους δανειστές μας;
Εύλογη η απορία, καθώς σε αυτή την περίπτωση οποιαδήποτε αντίδραση εκτός από την ανακοίνωση Ελληνικής ΑΟΖ και την έξοδο του στόλου στο Αιγαίο για την προάσπιση των Ελληνικών χωρικών υδάτων, θα είναι άνευ ουσίας και αποκλειστικά και μόνο για… τα μάτια του κόσμου!
Από "ΑΠΟΨΗ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου