Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων με Κ.Παπούλια

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ με την Προεδρία της Δημοκρατίας με αφορμή αφ'ενός τον αποκλεισμό του προέδρου των Ανεξάρτητων Πάνου Καμμένου από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και εφ'έτέρου την συνέχιση των συζητήσεων του Κ.Παπούλια, κατά παράβαση του άρθρου 37, του Συντάγματος, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων, Τέρενς Κουίκ, σε πρωινή τηλεοπτική του συνέντευξη εξέφρασε απορίες γιατί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων δε συμμετείχε στην σύσκεψη με τους κυρίους Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο. Τα ίδια ερωτήματα είχε θέσει χθες και ο Π.Καμμένο.
Διαρροές κύκλων της προεδρίας αναφέρουν ότι "Ο κ. Παπούλιας οργάνωσε τις συναντήσεις με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: Κάλεσε μαζί τους τρεις εντολοδόχους πρωθυπουργούς κυρίους Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο, στη συνέχεια όλους τους υπόλοιπους αρχηγούς τα κόμματα των οποίων μπήκαν στη νέα Βουλή και συνεχίζει τις επαφές καλώντας τους πολιτικούς αρχηγούς αυτούς με τους οποίους πιστεύει ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση".
Ποια ήταν αυτά τα κριτήρια δεν λένε. Προφανώς εννοούν τους εντολοδόχους. Γιατί σε επίπεδο θέσεων σε ότι αφορά το σημείο-αιχμή που είναι το Μνημόνιο, οι ίδιες απόψεις έχουν όλα τα άλλα κόμματα πλην ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με ελαφρές αποχρώσεις. Από "καταγγελία" και επανεξέταση" μέχρι "σταδιακή απαγκίστρωση".

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής θα συνεχιστούν το απόγευμα της Δευτέρας. Το νέο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια συγκαλείται στις 19.30 το απόγευμα, χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Στη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να συμμετάσχουν οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης.

Πάντως, σύμφωνα με την άποψη της ηγεσίας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο προβλεπόμενος από το άρθρο 37 του Συντάγματος κύκλος επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής έχει κλείσει!

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμμέσως δηλαδή, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι δεν συντρέχει λόγος για την συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα σε νέο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης επισημαίνεται ότι "ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ δεν έχει πρόθεση να συμμετέχει σε επιλεκτικές συσκέψεις πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντιθέτως, είναι στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε για κατά μόνας συνάντηση μαζί του, είτε για σύσκεψη με όλα τα κόμματα της Βουλής".

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων του κ. Παπούλια για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να δημοσιευθούν τα πρακτικά με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε περίπτωση που μετά την αποψινή συνάντηση ο κ. Παπούλιας κρίνει ότι η προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας είναι ατελέσφορη, τα πρακτικά όλων των συναντήσεων αναμένεται να δημοσιευθούν αύριο.
Σε περίπτωση που οι επίσημες διεργασίες συνεχιστούν και την Τρίτη, οι διάλογοι του κ. Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα από την μεθαυριανή Τετάρτη αφού η απόφαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι να κοινοποιηθούν οι συνομιλίες με τους αρχηγούς συνολικά και όχι αποσπασματικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου