Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Πρακτικές αντιμετώπισης του περονόσπορου στα αμπέλια


  Οι καθημερινές βροχοπτώσεις και οι σταθερά υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, ευνοούν την εμφάνιση – επιδημική εξάπλωση της ασθένειας του περονόσπορου στα αμπέλια, επισημαίνουν οι γεωπόνοι από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου.

Αναλυτικότερα , η αντιμετώπιση των προσβολών ανά ασθένεια-εχθρό, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει ως εξής:
ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣΗ καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε προσβολές από περονόσπορο μέχρι και το βλαστικό στάδιο της καρπόδεσης.  Οι ζημιές που προκαλούνται αυτή την περίοδο είναι συχνά καταστροφικές, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Συστήνεται άμεση προστασία με κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο, κατά προτίμηση με θεραπευτική δράση.
Ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τους γεωπόνους, θα πρέπει να δοθεί στους αμπελώνες που βρίσκονται σε υγρές περιοχές  καθώς και σε εκείνους με ιστορικό προσβολής από την ασθένεια. Η κάλυψη της βλάστησης θα πρέπει να είναι πλήρης και μέχρις απορροής του ψεκαστικού διαλύματος.
Η προστασία των αμπελώνων από το παθογόνο είναι επιβεβλημένη για όσο διάστημα επικρατούν βροχοπτώσεις και θα πρέπει σε κάθε περιοχή να είναι γενικευμένη, ώστε να μην υπάρχουν εστίες πολλαπλασιασμού και διασποράς μολυσμάτων της ασθένειας.
ΩΙΔΙΟΕυνοείται η επιδημική εξέλιξη της ασθένειας, λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο κίνδυνος μολύνσεων της νεαρής βλάστησης είναι μεγαλύτερος σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και σε αμπέλια που είχαν παρουσιάσει σοβαρές προσβολές το προηγούμενο έτος. Τα βλαστικά στάδια μέχρι και την καρπόδεση είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και εξέλιξη του ωϊδίου.
Συστήνεται άμεση επέμβαση, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του περονόσπορου, με κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο.
Επαναληπτικές επεμβάσεις μέχρι και το βλαστικό στάδιο του «γυαλίσματος των ραγών»
θα πρέπει να γίνονται, ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος που χρησιμοποιείται .
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η καταπολέμηση του περονόσπορου και του ωϊδίου θα πρέπει να είναι κυρίως προληπτική. Εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη,  χαρακτηρίζεται από τους γεωπόνους, η αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών, όταν εκδηλωθούν με τη μορφή επιδημίας.
ΒΟΤΡΥΤΗΣΜόνο σε αμπέλια που βρίσκονται σε υγρές περιοχές και σε ποικιλίες ευαίσθητες στον μύκητα, υπάρχει κίνδυνος προσβολών αυτήν την εποχή, τονίζουν οι ειδικοί.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνιστάται μία επέμβαση λίγο πριν την άνθηση και μία στο τέλος της άνθησης με κατάλληλο και εγκεκριμένο σκεύασμα.
Σε περίπτωση χαλαζόπτωσης, κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου, είναι απαραίτητη η προστασία των αμπελώνων από τον βοτρύτη αμέσως μετά από χαλαζόπτωση.
ΕΥΔΕΜΙΔΑΣε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη πτήση του εντόμου. Οι προνύμφες της πρώτης γενιάς προσβάλλουν τα άνθη, αλλά κατά κανόνα δεν προκαλούν ζημιές οικονομικής σημασίας στην παραγωγή.
ΘΡΙΠΕΣΣε περιοχές που παρατηρούνται σοβαρές προσβολές και κυρίως σε λευκές επιτραπέζιες ποικιλίες, συστήνεται επέμβαση με κατάλληλο σκεύασμα, στην αρχή της άνθησης.
ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΙΤην εμφάνιση του εντόμου σε νεαρούς αμπελώνες του Τυρνάβου, διαπίστωσαν οι ειδικοί του Κέντρου.
Όπου διαπιστωθεί προσβολή, οι γεωπόνοι συστήνουν, αρχικά τη σήμανση (μαρκάρισμα) των προσβεβλημένων πρέμνων, πρακτική που βοηθά ώστε να μη μεταφέρονται έντομα στα γύρω απρόσβλητα πρέμνα κατά την εκτέλεση των καλλιεργητικών εργασιών.
Εφόσον η προσβολή δεν είναι γενικευμένη, η καταπολέμηση με τα κατάλληλα σκευάσματα θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στα προσβεβλημένα πρέμνα, τονίζουν οι ειδικοί.
Επισημαίνεται επίσης ότι θα πρέπει να γίνεται πλήρης και σχολαστική κάλυψη με το ψεκαστικό υγρό όχι μόνο της βλάστησης αλλά επίσης του κορμού, των βραχιόνων και των κεφαλών.
Η συχνή επίσκεψη των καλλιεργειών αυτή την εποχή, βοηθά στην έγκαιρη διαπίστωση τυχόν προσβολών από φυτοπαράσιτα και συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση τους με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, επισημαίνουν οι γεωπόνοι του Κέντρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου