Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Μυστικά προστασίας των δέντρων ελιάς


 Σοβαρές ζημιές μπορεί να σημειωθούν αυτή την περίοδο στα δέντρα της ελιάς, επισημαίνουν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου Κρήτης.

Συστήνοντας στους ελαιοκαλλιεργητές τις απαραίτητες χειμερινές επεμβάσεις, εφιστούν την προσοχή στην καρκίνωση, μια ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται με το σχηματισμό εξογκωμάτων (καρκινωμάτων) στα κλαδιά. Μολύνσεις γίνονται από πρόσφατες, μη επουλωμένες πληγές (ράβδισμα, κλάδεμα, παγετός, χαλάζι, δυνατός άνεμος) όταν επικρατεί υγρός ή βροχερός καιρός.

Να σημειωθεί ότι η Κορωνέικη ελιά (γνωστή ως ψιλολιά) είναι ιδιαίτερα ευπαθής. Γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν τα παρακάτω:
- Αποφεύγετε το κλάδεμα των δέντρων με υγρό ή βροχερό καιρό.
- Κατά το κλάδεμα να αφαιρούνται τα κλαδιά με τους χαρακτηριστικούς όγκους της ασθένειας και να καίγονται.
- Μετά το κλάδεμα να ακολουθεί ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα.
- Μετά από παγετό να γίνεται άμεσα ψεκασμός.
Καπνιά και λειχήνες  Όσον αφορά την καπνιά και τις λειχήνες, αυτά αναπτύσσονται σε ελαιώνες υγρών περιοχών με πυκνή βλάστηση. Το κλάδεμα συντελεί στον καλό αερισμό των δέντρων και μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών προσβολών από λεκάνιο, που είναι το κύριο αίτιο ανάπτυξης της καπνιάς. Οι γεωπόνοι συνιστούν ψεκασμό με χαλκούχα σκευάσματα, ο οποίος βοηθά στην αποκόλληση της καπνιάς και των λειχήνων.
Ζιζανιοκτονία Οι ειδικοί του Περιφερειακού Κέντρου εφιστούν την προσοχή των ελαιοκαλλιεργητών να μην καταστρέφουν την ξινήθρα, δεδομένου του ότι δεν είναι ανταγωνιστικό ζιζάνιο. Προστατεύει τα εδάφη από τη διάβρωση (κυρίως τα επικλινή) και συγκρατεί τα νερά της βροχής. Γι’ αυτό και όπως συμβουλεύουν τους παραγωγούς, στους ελαιώνες πρέπει να αποφεύγεται η καταστροφή του χλοοτάπητα πριν από τα τέλη Μαρτίου. Ιδιαίτερα στις περιοχές που ενδημεί η καλόκορη, η όψιμη ζιζανιοκτονία είναι αποτελεσματικό μέτρο για την αντιμετώπιση της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου