Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Άκαρπες οι προσπάθειες για οικουμενική


Αδιέξοδη ήταν η συνάντηση του πρόέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια με τους επικεφαλής της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Οι επικεφαλής των τριών πρώτων κομμάτων έκαναν δηλώσεις, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης.

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για να δημιουργία κυβέρνησης με τη συνεργασία όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το δέχεται, ούτε δέχεται να δώσει την ανοχή του. Δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔΑντώνης Σαμαράς.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ δε ζητούν ανοχή, ζητούν συνενοχή στο έγκλημα, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης ΤσίπραςΟ κ. Τσίπρας είπε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ διαθέτουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 168 βουλευτές, «ας προχωρήσουν» και χαρακτήρισε παράλογη την απαίτηση για συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. «Μας ζητούν να αγνοήσουμε τη λαϊκή ετυμηγορία, να δώσουμε νομιμοποίηση στο λάθος», είπε ο κ. Τσίπρας.Διατηρώ ακόμα την ελπίδα πως μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση. Ταυτοχρόνως όμως είμαστε έτοιμοι για εκλογές, είπε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος και κατηγόρησε για διγλωσσία όσους δηλώνουν ότι θα καταγγείλουν τη σύμβαση, θα παγώσουν τα μέτρα, θα μειώσουν την ανεργία και θα αυξήσουν την απασχόληση. Επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, είναι απαραίτητη, αλλά «ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στη γωνία επιδιώκοντας ή τις εκλογές ή να χρεώσει τη διαχείριση της κρίσης στους άλλους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τους κ. Καμμένο, Παπαρήγα, Μιχαλολιάκο και Κουβέλη.

Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δήλωσαν ότι οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς συζήτησαν με τον Αλέξη Τσίπρα το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο ανοχής, αλλά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό. Ωστόσο, του ανέφεραν ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς του είπε ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν συμβολική. 

Μάλιστα, πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν ότι ο κ. Σαμαράς ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα: Πες μας με ποιους θέλεις να κυβερνήσεις, ενώ του ανέφερε ότι «τόσο καιρό συζητούσες το ανέφικτο (κυβέρνηση αριστεράς, με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ), τώρα κλωτσάς το εφικτό». 

Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου γνωστοποίησαν ότι θα δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της συνάντησης, κάτι που ζήτησε και ο κ. Τσίπρας, όπως δήλωσε και ο ίδιος στις μετέπειτα δηλώσεις του. 

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην αποπληρωμή του ομολόγου σε αγγλικό δίκαιο ύψους 436 εκ. ευρώ, που λήγει στις 15 Μαΐου και των τόκων του. Όπως είπε είναι εφικτό να μην πληρωθεί το ομόλογο και τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός. 

Από την πλευρά του, ο κ. Παπούλιας τους διάβασε μία επιστολή του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στην οποία ανέφερε τα προβλήματα της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου