Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Στις 17 Ιουνίου οι νέες εκλογές, ο Π. Πικραμμένος πρωθυπουργός


Στο όνομα του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Παναγιώτη Πικραμμένου κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Το συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, οι νέες βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν στις 17 Ιουνίου.

Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός.Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ο νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο νέος Πρωθυπουργός έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. «Είναι μια καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα κινηθεί στα πλαίσια του Συντάγματος», ανέφερε ο κ. Πικραμμένος. «Διάβασα στις εφημερίδες ότι λόγω ονόματος θα είμαι ο καταλληλότερος για τελευταίος πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης», είπε αστειευόμενος και πρόσθεσε: «Ελπίζω μετά από μένα να ξεκινήσει η περίοδος αναγέννησης της ωραίας μας χώρας».
Η ορκωμοσία θα γίνει στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 16 Μαΐου, ενώ η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις 10 το πρωί της Πέμπτης. Οι βουλευτές θα ορκιστούν ενώπιον του υπηρεσιακού πρωθυπουργού στις 11 το πρωί της Πέμπτης.
«Θα σας πω και εγώ κάτι ευχάριστο. Θα δεχθώ με χαρά να μας προσφέρετε καφέ με πολλή ζάχαρη», ανταπέδωσε το χαριτολόγημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Πικραμμένος ανέφερε στον κ. Παπούλια ότι είναι σημαντικό το βάρος που αναλαμβάνει και πως ελπίζει να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης που του δείχνει.
«Δεν μου διαφεύγει ότι η πατρίδα διέρχεται δύσκολες στιγμές. Με τη δική σας καθοδήγηση κύριε Πρόεδρε, πρέπει να διαφύγουμε τους κινδύνους και να προχωρήσουμε σε ομαλή μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση» συμπλήρωσε.
Το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έγινε με τη συμμετοχή όλων των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του Νίκου Μιχαλολιάκου, έπειτα από το χθεσινό «ναυάγιο» των διαβουλεύσεων για κυβέρνηση συνεργασίας, που οδηγεί τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Οι επιλογέςΣύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κ. Πικραμμένος ήταν η δεύτερη λύση που προτάθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού δεν υπήρξε εξαρχής συμφωνία μεταξύ των αρχηγών.
Ο κ. Παπούλιας πρότεινε τον Λουκά Παπαδήμο, λύση που αποδέχτηκαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος.
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας πρότεινε ως μη δικαστική λύση τον κ. Γεράσιμο Αρσένη κάτι που όμως δε βρήκε σύμφωνους τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, έπεσε στο τραπέζι το όνομα του προέδρου του ΣτΕ.
Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Καμμένος επιβεβαίωσε ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα προέρχεται από το δικαστικό χώρο λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «πάμε για δικαστικό».
Από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι η ίδια πρότεινε αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία να μην προχωρήσει σε καμία απόφαση που θα δεσμεύσει τη χώρα στα πλαίσια ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Με την επισήμανση ότι εάν συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός, να αντιμετωπισθεί σε συνεργασία του κ.Παπούλια και των κομμάτων.
Ο κ. Πικραμμένος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 15.00 ώστε να παραλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών
Σαμαράς: Είμαστε μπροστά σε δύο δρόμους
Ο λαός είναι μπροστά σε δύο δρόμους, να αλλάξουμε τα πάντα με αλλαγές που να γίνονται και από την άλλη να ζήσουμε τον τρόμο εξόδου από το ευρώ, τον τρόμο της απομόνωσης εκτός Ευρώπης και της κατάρρευσης, ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς σε σύντομη δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και τον ορισμό του Π. Πικραμμένου ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
Τσίπρας: Στις εκλογές ο λαός να κάνει το επόμενο βήμα για την ακύρωση του ΜνημονίουΠροτείναμε τον Γεράσιμο Αρσένη ως γνώστη και επί των οικονομικών, αλλά και των εθνικών θεμάτων τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για την πρόταση «από τις δυνάμεις που μέχρι χθες μιλούσαν για οικουμενική κυβέρνηση».
Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να μην υπογράψει καμία υπουργική απόφαση που αφορά σε μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως επίσης και να μην υπάρξει καμία απόφαση για παραχώρηση δημόσιας περιουσίας.
«Να κάνουμε στις εκλογές το επόμενο βήμα που αφορά στην ακύρωση του Μνημονίου» τόνισε.
Βενιζέλος: Δεν υπάρχουν περιθώρια λαϊκισμού, δημαγωγίας και αλαζονείαςΟι μέρες έως τις εκλογές είναι ημέρες στοχασμού, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια λαϊκισμού, δημαγωγίας, αλαζονείας και εμπορίας ψευδαισθήσεων, δήλωσε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.
«Ζητάμε από τους πολίτες να σταθμίσουν τα γεγονότα με το βλέμμα στο μέλλον. Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα και εφικτά πράγματα που δίνουν αισιοδοξία και προοπτική» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Καμμένος: Ζητήσαμε σαφή θέση για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟΤη διαφωνία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με την παραμονή Παπαδήμου στην πρωθυπουργία εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος, προτείνοντας τον Π.Πικραμμένο.
Ο κ. Καμμένος είπε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να πάρει καμία απόφαση για παραχώρηση δημόσιας περιουσίας.
«Ζητήσαμε τη σαφή θέση όλων των κομμάτων στο θέμα του βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».
Παπαρήγα: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αυστηρά υπηρεσιακού σκοπού«Το πολιτικό εκλογικό παιχνίδι δεν έλειψε και για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και το θεωρώ απαράδεκτο» τόνισε η γγ του ΚΚΕ, αποχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο. Η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι αυστηρά υπηρεσιακού σκοπού.
«Αυστηρά υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία δεν πρέπει να προχωρήσει σε καμία ενέργεια, ούτε στα πλαίσια της ΕΕ ούτε στο ΝΑΤΟ, κάποια ενέργεια που να δεσμεύει το λαό, γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να μην υπάρχει δέσμευση εναντίον του λαού.Και αν υπάρξει ένα έκτακτο γεγονός, κάτι απρόσμενο εν πάση περιπτώσει, με την διαδικασία της επικοινωνίας με τα κόμματα και με ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να αντιμετωπιστεί.»
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της είχε προτάσεις, αλλά ξεκαθάρισε ότι από τη στιγμή που γίνονται προτάσεις με πολιτικούς εκλογικούς σκοπούς, «τότε και αν είχαμε πρόταση θα την παίρναμε πίσω».
Εξήγησε μάλιστα: «Σκεφτείτε να κάναμε τώρα μια πρόταση ως ΚΚΕ και να προτείνουμε έναν άνθρωπο -και θα ζητούσαμε να συμφωνήσουν και οι άλλοι- που θα πήγαινε στα Σώματα και υποτίθεται ότι θα αποφάσιζε για λογαριασμό όλων και θα προσέγγιζε τη δική μας άποψη. Από τη στιγμή που τη δική μας άποψη δεν μπορεί να την προσεγγίσει ένας που είναι και της αρεσκείας όλων, δεν προτείνουμε. Θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευθύνη για τη σύνθεση της κυβέρνησης».
Κουβέλης: Οσο το δυνατόν μικρότερο υπουργικό σχήμα Την πρότασή του για ένα όσο το δυνατό μικρότερο υπουργικό σχήμα εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.
Προτείνουμε να υπάρχει ένας υπουργός ανά υπουργείο και όπου υπάρχει ανάγκη να τοποθετηθεί και ένας υφυπουργός, τόνισε σε δηλώσεις του από τη Βουλή.
«Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να εξασφαλιστεί η πολιτική ουδετερότητα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, να μην προσδιοριστεί, δηλαδή, ο πρωθυπουργός με κομματικά χαρακτηριστικά».
Για τις νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου ο κ.Κουβέλης ζήτησε από το λαό να πολλαπλασιάσει τη δύναμη που έδωσε στη ΔΗΜΑΡ την 6η Μαΐου.
Είμαστε έτοιμοι από καιρό για να οδηγηθεί η χώρα σε μία προοδευτική κατεύθυνση, τόνισε.



Ποιος είναι ο Παναγιώτης Πικραμμένος
Ο νέος υπηρεσιακός Πρωθυπουργός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στο Παρίσι. Ακολούθησε καριέρα δικαστικού από τις 5 Ιουνίου 1976, ως εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας για να εκλεγεί πρόεδρος το 2010.
Μιλά άπταιστα τη γαλλική, την αγγλική και τη γερμανική.
Σύζυγός του, είναι η Αθηνά Νούτσου- Πικραμμένου, με την οποία έχει μια κόρη- φοιτήτρια, σήμερα. 
Την τετραετία 1969 -1973, δικηγόρησε στην Αθήνα, με εξειδίκευση σε θέματα Ναυτικού Δικαίου. Εργάστηκε, το 1972, στο δικηγορικό γραφείο Ince&Co του Λονδίνου, ενώ, δύο χρόνια μετά, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II, απ' όπου και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο DES de Droit Public. 
Το 1976, διορίστηκε, κατόπιν διαγωνισμού, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ως εισηγητής.
Πέντε χρόνια αργότερα, προήχθη στον βαθμό του παρέδρου. 
Παρακολούθησε, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αδείας, τη διετία 1988-1989, μαθήματα Ευρωπαϊκού Δικαίου στο πανεπιστήμιο Paris II. Το 1993, τον βρίσκει με τον βαθμό του συμβούλου. 
Προήχθη σε αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, το 2007 και, δύο χρόνια μετά, δηλαδή τον Ιούλιο του 2009, προήχθη σε πρόεδρο του ίδιου δικαστηρίου.
Είναι, παράλληλα, πρόεδρος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) και έχει διατελέσει μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, καθώς και υπηρεσιακών συμβουλίων.
Την τετραετία 2005 -2009, άσκησε, παράλληλα με τα καθήκοντα του δικαστικού λειτουργού και καθήκοντα γενικού διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, θέση από την οποία υπέβαλε παραίτηση, μετά την προαγωγή του σε πρόεδρο του ΣτΕ (2009).
Τη διετία 1991-1993, διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα δημοσίου δικαίου, ενώ, το χρονικό διάστημα 1990-1991, ήταν μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής - ΚΕΝΕ.
Διετέλεσε μέλος της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που εκπόνησε το σχέδιο του νόμου 3674/2008 «Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διασφάλισης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας και άλλες διατάξεις». 
Προήδρευσε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2002/58/ΕΚ «για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες» (Ν. 3471/2006 «Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 2472/1997»). 
Επιπλέον, προήδρευσε της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2006/24/ΕΚ (σχέδιο νόμου με τίτλο «Διατήρηση δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνάρτηση με την παροχή διαθέσιμων στο κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ή δημοσίων δικτύων επικοινωνιών και τροποποίηση του Ν. 3471/2006»). 
Διετέλεσε εισηγητής σε σημαντικές υποθέσεις ενώ, υπό την προεδρία του, έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις μείζονος σπουδαιότητας. Ειδικότερα, ήταν εισηγητής,μεταξύ άλλων, στις υποθέσεις του δασικού νόμου, της ανέγερσης  του Μουσείου της
Ακρόπολης, του γηπέδου της Α.Ε.Κ., ενώ προήδρευσε στις υποθέσεις του Μνημονίου, της έκτακτης εισφοράς, η οποία εισπράχθηκε μέσω της ΔΕΗ (το λεγόμενο «χαράτσι»), του «Καλλικράτη», κ.λπ. 
Αποχωρεί από το δικαστικό σώμα, την 30η Ιουνίου του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου