Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Πρόληψη, το μυστικό για υγιή αμπέλια


 

Την έγκαιρη διαπίστωση πιθανής προσβολής από παράσιτα στα αμπέλια χαρακτηρίζει κεφαλαιώδους σημασίας για την εξέλιξη της καλλιέργειας και του εισοδήματος του αμπελοπαραγωγού η ΕΑΣ Kεφαλληνίας και Ιθάκης. Οι γεωπόνοι της Ένωσης συνιστούν στους παραγωγούς κατάλληλους προληπτικούς ψεκασμούς με θειοχαλκίνη ή /και θεραπευτικά, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα, προκειμένου οι παραγωγοί να προλάβουν πιθανή αρρώστια των αμπελιών τους.
Σε σχετική ανακοίνωσή της  προς τους αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής η Ένωση σημειώνει τα εξής: «για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών, το κλίμα και το έδαφος αφενός και αφετέρου ο παράγοντας άνθρωπος παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι ποικίλες καλλιεργητικές τεχνικές που εφαρμόζονται άμεσα ή έμμεσα στο αμπέλι συμβάλλουν καθοριστικά ώστε να κατορθωθεί η επιθυμητή ποιοτική βελτίωση της παραγωγής, θυσιάζοντας πολλές φορές μια υψηλή στρεμματική απόδοση.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών εφιστά την ιδιαίτερη προσοχή του Κεφαλλονίτη και Θιακού επαγγελματία αλλά και ερασιτέχνη αμπελουργού ώστε να διαπιστώνονται έγκαιρα πιθανές προσβολές από τα παράσιτα στα αμπέλια.
Η βλαστική ανάπτυξη του αμπελιού αυτή την περίοδο είναι ταχύτατη, με αποτέλεσμα να σχηματίζει συνεχώς νέους ιστούς, οι οποίοι είναι επιδεκτικοί μολύνσεων ενώ οι θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη του περονόσπορου και ωιδίου (χολέρα). Για τον λόγο αυτό τα αμπέλια χρειάζεται να είναι καλά προστατευμένα σε περίπτωση βροχόπτωσης, η οποία και αναμένεται στα νησιά μας σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.
Προκειμένου οι παραγωγοί να προλάβουν πιθανή αρρώστια των αμπελιών τους συνίσταται προληπτικός ψεκασμός με θειοχαλκίνη ή /και θεραπευτικά, μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα. Για την καλύτερη αποτελεσματικότητα και αποφυγή εμφάνισης φαινόμενων ανθεκτικότητας του μύκητα που προκαλεί ωίδιο (χολέρα) συνίσταται εναλλαγή των ωιδιοκτόνων - παρεμποδιστών - με άλλα κοινά σκευάσματα. Στο στάδιο της άνθησης συνίσταται επίπαση με θειάφι (σκόνη ή βρέξιμο) προσέχοντας πάντοτε αν οι θερμοκρασίες υπερβούν τους 28-30 βαθμούς.
Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών τονίζει την ανάγκη της ορθής χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σχετικά με τη συνδιαστικότητα, την αναλογία, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή ανθρώπινης δηλητηρίασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου