Παράθυρο για παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας κατά ένα χρόνο άφησε ο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας αμέσως μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Μάλιστα, ο κ. Γιούνκερ σε έντονο ύφος ζήτησε από τα άλλα κράτη-μέλη να μη «κάνουν κηρύγματα» στην Ελλάδα, χαρακτήρισε «προπαγάνδα» τα περί εξόδου από το ευρώ και κάλεσε την Ευρώπη να δώσει χρόνο στην Ελλάδα να βγει από το πολιτική αδιέξοδο.
«Κανένας αντιπρόσωπος μέλους της ευρωζώνης δεν ζήτησε, σήμερα, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρά τις δηλώσεις έκδηλης ανησυχίας για τη χώρα μας, που είχαν κάνει προηγουμένως, όταν προσέρχονταν στη σύνοδο, αρκετοί ευρωπαίοι υπουργοί.
Ο πρόεδρος του Eurogroup άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί το ζήτημα χρονικής παράτασης για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας στο όριο του 3%.
Είπε, ωστόσο, ότι προϋπόθεση είναι ο σχηματισμός ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα εφαρμόσει το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής. Ένα πρόγραμμα που όπως, ωστόσο δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δεν αναμένεται να τροποποιηθεί στις βασικές του κατευθύνσεις.
Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, όσο και ο Επίτροπος οικονομίας, Ολι Ρεν τόνισαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε χαρακτηριστικά:
"Προσωπικά είμαι κατηγορηματικά κατά της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η ευρωζώνη έχει 17 μέλη και δεν θα μπορούσα να διαννοηθώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο την Ελλάδα εκτός ευρώ. Πρόκειται για ανοησίες και προπαγάνδα. Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία. Αυτά τα σενάρια προκαλούν την ελληνική κοινή γνώμη. Η Ελλάδα ψήφισε. Ελπίζω ότι στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα σχηματιστεί κυβέρνηση. Δεν θα πρέπει να δείνουμε μαθήματα στην Ελλάδα και στους Έλληνες. Όμως συμφωνήσαμε σε ένα πρόγραμμα και θα πρέπει να εφαρμοστεί."
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέμεινε στην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών εκ μέρους της Ελλάδας, τονίζοντας ότι "δεν είναι καιρός για χαλάρωση".
Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν τόνισε: "Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ και να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής."
Ο ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι "το μέλλον της Ελλάδας και η ευημερία των πολιτών της βρίσκεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στα χέρια των Ελλήνων πολιτικών" και χαρακτήρισε το πρόγραμμα "σύμφωνο αλληλεγγύης" μεταξύ της Ελλάδας και των 16 εταίρων της και προϋποθέτει το σεβασμό των δεσμεύσεων.
Σε ό,τι αφορά την έως τώρα εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, ο Όλι Ρεν ανέφερε ότι υπήρξαν δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη πολιτικής συναίνεσης και στην αδυναμία της ελληνικής διοίκησης.
Τέλος, ο Γιουνκέρ, ερωτηθείς για το θέμα της αποπληρωμής του ομολόγου, ύψους 435 εκατ. ευρώ που λήγει στις 15 Μαίου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου