Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ιδού η προκήρυξη για τις έρευνες για φυσικό αέριο – πετρέλαιο



Δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη διαγωνισμού για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική και Νότια Ελλάδα. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια σημαντική εξέλιξη που σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας για να διαπιστωθεί από τη χώρα μας, το αν και κατά πόσον μπορεί να ποντάρει στους υδρογονάνθρακες, στην προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ
Διεθνής δημόσια πρόσκληση υπ’ αριθ. Δ1/20472/5.9.2011 για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα
(2011/C 353/09)
1. ΘΕΜΑ
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, (στο εξής το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ) προτίθεται να αξιολογήσει το δυναμικό σε υδρογονάνθρακες και να προωθήσει υπεράκτιες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική και Νότια Ελλάδα.
Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, με έδρα την Αθήνα, στην Ελλάδα, καλεί τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης. Το αντικείμενο της εργασίας περιγράφεται στο άρθρο 2 κατωτέρω.
Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ προτίθεται να συνάψει συμφωνία με την επιλεγμένη εταιρεία/-ες, (εφεξής ΕΤΑΙΡΕΙΑ), για την εκτέλεση της εν λόγω σεισμικής διασκόπησης.
Η παρούσα Δημόσια Πρόσκληση διενεργείται με βάση τις διατάξεις του ν. αριθ. 2289/1995 (ΦΕΚ 27/A/8.2.1995), με τίτλο «Αναζήτηση, Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και άλλες διατάξεις», όπως τροποποιήθηκε από το ν. αριθ. 4001/2011 (ΦΕΚ 179/Α/22.8.2011), με τίτλο «για τη Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».
2. ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ο στόχος της σχεδιαζόμενης σεισμικής έρευνας είναι να εξασφαλίσει την απόκτηση, επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων συμπεριλαμβανομένης και της επανεπεξεργασίας και ερμηνείας υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων, σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα που ακολουθούνται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα δεδομένα αυτά θα βοηθήσουν στην αξιολόγηση του δυναμικού σε υδρογονάνθρακες της περιοχής, η οποία περιγράφεται στο Παράρτημα Α, και στην προώθηση Διεθνούς Γύρου Αδειοδότησης για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων εντός του 2012.
Το προσωπικό του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ θα συνεργαστεί στενά με τους ειδικούς της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ στο σχεδιασμό της έρευνας, στην επιλογή των παραμέτρων λήψης και επεξεργασίας των δεδομένων, καθώς και στην ερμηνεία/αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων στοιχείων. Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ έχει το δικαίωμα να επιβλέπει όλα τα στάδια του έργου.
3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ — ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ — ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
3.1. Η συμμετοχή είναι ανοικτή, επί ίσοις όροις, σε εκείνες τις εταιρείες οι οποίες πληρούν τις νομικές, οικονομικές και τεχνικές προϋποθέσεις που αναφέρονται στην προκήρυξη και οι οποίες αποδεικνύουν την απαιτούμενη επαγγελματική επάρκεια και εμπειρία.
3.2. Ο φάκελος πρέπει να περιλαμβάνει:
A. Αίτηση στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα, που θα εκφράζει το ενδιαφέρον συμμετοχής της εταιρείας, υπογεγραμμένη από τον νόμιμο εκπρόσωπό της. Επίσης, στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφεται ο κατάλογος των συνοδευτικών εγγράφων του φακέλου.
B. Τεχνική και οικονομική προσφορά, η οποία θα περιέχει:
— Πρόγραμμα εργασιών το οποίο θα προσδιορίζει:
α) το στόχο της έρευνας,
β) τον ελάχιστο αριθμό χιλιομέτρων σεισμικών δεδομένων που θα αποκτηθούν,
γ) ενδεικτική αποτύπωση των σεισμικών γραμμών στο χάρτη, που θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της περιοχής του Παραρτήματος Α,
δ) τις παραμέτρους συλλογής των δεδομένων και τα στάδια επεξεργασίας και ερμηνείας, καθώς και τα παραδοτέα,
ε) οποιαδήποτε συμπληρωματικά μη σεισμικά δεδομένα τα οποία συλλέγονται και παρέχονται στα πλαίσια της έρευνας,
ζ) τις υποδομές, εξοπλισμό και λογισμικό που θα χρησιμοποιηθούν στο έργο,
η) ευκαιρίες εκπαίδευσης Ελλήνων ειδικών,
θ) κάθε άλλο στοιχείο που θεωρείται επωφελές για το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
— Ειδικές τεχνικές προδιαγραφές:
— Οι παράμετροι κτήσης δεδομένων (είδος σεισμικής πηγής, μήκος σεισμικού καλωδίου υδροφώνων, χρόνοι καταγραφών κ.τ.λ) πρέπει να επιλεγούν έτσι ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο βάθος διασκόπησης και ανάλυση ούτως ώστε να αναδειχτούν στόχοι εντός των προαλπικών, αλπικών και μεταλπικών ιζημάτων.
— Η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να ικανοποιεί τους προαναφερθέντες στόχους και να περιλαμβάνει μεθόδους εξασθένησης πολλαπλών ανακλάσεων και σεισμικής χωροθέτησης των δεδομένων πεδίου.
— Η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων θα πρέπει να περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση βασικών οριζόντων εντός της οριοθετημένης περιοχής και την ταυτοποίηση ενδεχόμενων δεικτών εμφάνισης υδρογονανθράκων που εμπεριέχονται στα δεδομένα.
— Χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα πρέπει να είναι σύμφωνο με την πρόθεση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ να προχωρήσει σε γύρο παραχωρήσεων εντός του 2012.
— Οικονομικούς όρους.
— Όρους εμπιστευτικότητας
Ο φάκελος πρέπει επίσης να περιλαμβάνει έγγραφα σχετικά με την επάρκεια της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, και συγκεκριμένα:
— Εμπειρία του προσωπικού που διατίθεται στα πλαίσια του έργου (αναλυτικά βιογραφικά σημειώματα που περιγράφουν την επαγγελματική εμπειρία).
— Κατάλογο ανάλογων έργων που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία 5/ετία, δηλώνοντας πελάτες, περιοχές, είδος εργασιών, εξοπλισμό και τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων επικοινωνίας για παροχή συστάσεων.
— Αποδεικτικά στοιχεία/τεκμηρίωση εμπειρίας στην προώθηση και διεξαγωγή διεθνών γύρων αδειοδότησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
— Ετήσιους ισολογισμούς της τελευταίας 3/ετίας (συμπεριλαμβανομένων ελεγμένων οικονομικών καταστάσεων).
— Στατιστικούς δείκτες ασφάλειας της τελευταίας 3/ετίας.
— Αποδεικτικά στοιχεία/τεκμηρίωση εφαρμογής συστήματος ελέγχου ποιότητας κατά ISO 9001, ή ισοδύναμο.
— Αποδεικτικά στοιχεία/έγγραφα εφαρμογής περιβαλλοντικού συστήματος ελέγχου κατά ISO 14001, ή ισοδύναμο.
— Αποδεικτικά στοιχεία/έγγραφα εφαρμογής συστήματος υγιεινής και ασφάλειας.
3.3. Το περιεχόμενο της κάθε προσφοράς θα πρέπει να υποβληθεί σε σφραγισμένο φάκελο, στον οποίο θα αναγράφονται ευκρινώς στην εξωτερική του πλευρά τα ακόλουθα:
α) η επωνυμία και η διεύθυνση της ενδιαφερόμενης εταιρείας,
β) ο αποδέκτης: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής, Λ. Μεσογείων 119, 101 92 Αθήνα/Athens, Ελλάδα/Greece,
γ) για την πρόσκληση με αρ. πρωτ. Δ1/20472/5.9.2011 για Αίτηση για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα
δ) η ένδειξη «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ/ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ».
Οι προσφορές πρέπει να υποβληθούν το αργότερο ενενήντα ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης στην Επίσημη Εφημερίδα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Φάκελοι που θα υποβληθούν στo ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ μετά την παραπάνω ημερομηνία είναι εκπρόθεσμοι και δεν θα γίνονται δεκτοί για περαιτέρω αξιολόγηση.
4. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ θα επιλέξει την καταλληλότερη ΕΤΑΙΡΕΙΑ σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια:
— Τεχνική προσφορά που να περιλαμβάνει όλα τα θέματα που περιγράφονται στο μέρος 3.2.
— Οικονομική προσφορά.
— Όρους εμπιστευτικότητας
— Πρόγραμμα προώθησης της περιοχής ενδιαφέροντος για τον επερχόμενο Διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων, π.χ. διεθνείς εκθέσεις προβολής, οργάνωση υλικού για αίθουσα παρουσίασης ερευνητικών δεδομένων κλπ.
— Διεθνή εμπειρία σε σεισμικές έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης.
— Τεχνική εμπειρία για την εκτέλεση των εργασιών (συλλογή, επεξεργασία και ερμηνεία δεδομένων, τόσο νέων όσο και παλαιοτέρων) με τα υψηλότερα σημερινά πρότυπα.
— Εμπειρία σε ανάλογες γεωλογικές περιοχές.
Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες προκειμένου να λάβει την τελική του απόφαση, η οποία θα ανακοινωθεί το αργότερο εντός δυο μηνών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.
Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ διατηρεί το δικαίωμα, οποιαδήποτε στιγμή, κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, να απορρίψει οποιαδήποτε αίτηση ή να κηρύξει τη διαδικασία άγονη ή να αποκλείσει υποψήφιο που πληροί τους υποχρεωτικούς όρους και απαιτήσεις συμμετοχής.
Οι προσφορές θα έχουν ισχύ για 90 ημερολογιακές ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης.
5. ΤΕΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να καταβάλουν τέλος συμμετοχής ύψους 5 000 EUR, συμπεριλαμβάνοντας στην αίτησή τους τραπεζική επιταγή εκδοθείσα από αναγνωρισμένο Πιστωτικό Ίδρυμα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα.
6. ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΛΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ
Η επιλεγμένη Εταιρεία υποχρεούται επίσης να καταθέσει Εγγυητική Επιστολή καλής εκτέλεσης (Παράρτημα Β) που εκδίδεται από αναγνωρισμένο Πιστωτικό Ίδρυμα που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα, ύψους 5 % του συνολικού κόστους του έργου. Η Εγγυητική Επιστολή καλής εκτέλεσης ισχύει μέχρι την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συνομολογηθείσα σύμβαση.
7. ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΟ ΔΙΚΑΙΟ — ΕΠΙΛΥΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Κάθε διαφορά σχετικά με την ερμηνεία ή την εκτέλεση ή την εφαρμογή της συμφωνίας ή εξ αφορμής αυτής, επιλύεται από διαιτητικό δικαστήριο κατά το ν. αριθ. 2735/1999 περί διεθνούς εμπορικής διαιτησίας, όπως ισχύει. Το διαιτητικό δικαστήριο αποτελείται από τρεις διαιτητές, οριζόμενους σύμφωνα με τους κανόνες περί διαιτησίας.
Ως τόπος διεξαγωγής της διαιτησίας ορίζεται η Αθήνα.
Εφαρμοστέο δίκαιο είναι το Ελληνικό.
8. ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ — ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με: κ. ΝΟΜΊΔΗ Δημήτριο, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής, Τηλ. +30 2106969410, E-mail: NomidisD@eka.ypeka.gr και κ. ΠΊΠΠΟ Χαράλαμπο, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιων Σχέσεων και Διεθνών Δραστηριοτήτων, Τηλ. +30 2106969166, E-mail: ChPippos@eka.ypeka.gr
Διευκρινίσεις μπορούν επίσης να δίδονται εγγράφως από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, με δική του πρωτοβουλία ή μετά από το ερώτημα αιτούντα και θα κοινοποιούνται σε όλους τους υποψήφιους.
Σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ του ελληνικού πρωτότυπου κειμένου και της αγγλικής μετάφρασης, υπερισχύει το ελληνικό κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου