Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Ιράν: Αξιοποίηση της υπόθεσης με το RQ-170 Sentinel


 

Η επικοινωνιακή αξιοποίηση του γεγονότος της κατοχής ενός από τα πλέον προηγμένα UAV στο αμερικανικό οπλοστάσιο ήταν νομοτελειακή για το Ιράν, από τη στιγμή που το πήρε στα χέρια. Η υπόθεση θα αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τους Ιρανούς με σκοπό να στριμώξουν τους Αμερικανούς, οι οποίοι λιγότερο ανησυχούν για τα διπλωματικά τερτίπια του Ιράν και περισσότερο για τις πληροφορίες ότι οι Ιρανοί απέσπασαν το έλεγχο του UAV και το προσγείωσαν και έπεται η κάθε είδους αξιοποίησή του, με πολύ περισσότερους συνδυασμούς πέραν της διπλωματίας…
Το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου RQ-170 που αναχαιτίστηκε, όπως ισχυρίζονται οι Ιρανοί, την περασμένη Κυριακή, είχε εισέλθει 250 χιλιόμετρα εντός του ιρανικού εναέριου χώρου, όπως δήλωσαν Ιρανοί αξιωματούχοι. Η Τεχεράνη ζήτησε από τον ΟΗΕ να καταδικάσει αυτή την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και απέστειλε επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε συναφές περιεχόμενο.
Σε αυτή την επιστολή, η ιρανική κυβέρνηση δηλώνει ότι το «αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου RQ-170 παραβίασε τον εναέριο χώρο του Ιράν και είχε εισέλθει 250 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της χώρας πριν βρεθεί και καταρριφθεί από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις». Το Ιράν απαιτεί να μην επαναληφθούν τέτοιες ενέργειες και διαμαρτύρεται έντονα κατά της παραβίασης των διεθνών κανόνων από την αμερικανική κυβέρνηση.
Επίσης, η Τεχεράνη ζητά από τον ΟΗΕ να καταδικάσει την ενέργεια αυτή των ΗΠΑ. Το Ιράν διαμαρτυρήθηκε επίσης για τις ολοένα και περισσότερες μυστικές αποστολές και γενικότερα ενέργειες από τις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου