Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Πρακτορείο ΤΑΣΣ: Αμοιβαίες δεσμεύσεις Ελλάδας και Ρωσίας για τον αγωγό Πρακτορείο ΤΑΣΣ: Αμοιβαίες δεσμεύσεις Ελλάδας και Ρωσίας για τον αγωγό



Ρωσικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Ιτάρ-ΤΑΣΣ

Ελλάδα και Ρωσία επανέλαβαν τη σταθερή υποστήριξή τους στο έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, όπως προκύπτει από την κοινή δήλωση που δημοσιοποίησε το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, 9/12, μεταξύ του Έλληνα υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη και του πρέσβη της Ρωσίας στην Ελλάδα, Vladimir Chkhikvishvili.

Σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας: "Κατά τη συνάντηση, οι δύο άνδρες ανέλυσαν την ασυνέπεια που προέκυψε εκ μέρους της βουλγαρικής πλευράς, η οποία μόλις πριν από ένα μήνα έδειχνε να είχε δώσει την πλήρη έγκρισή της για το πόρισμα των περιβαλλοντικών μελετών, το οποίο παρουσίασε διεθνής εταιρεία, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της κατασκευής του ενεργειακού αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη".

Η δήλωση του ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας αναφέρει επίσης: "Το θέμα αυτό συζητήθηκε και στην πρόσφατη ελληνοβουλγαρική συνάντηση στη Σόφια, κατά τη διάρκεια της οποίας τα δύο αρμόδια υπουργεία που εμπλέκονται συμφώνησαν, δίχως επιφυλάξεις από την πλευρά της Βουλγαρίας, για τη διαδικασία διεξαγωγής δημόσιας διαβούλευσης με τους κατοίκους των ελληνικών και βουλγαρικών περιοχών από όπου πρόκειται να διέλθει ο αγωγός".

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ Μανιάτη και Chkhikvishvili, έγινε ειδική μνεία στη συνάντηση που έγινε στη Λιθουανία μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, κ. Σταύρου Δήμα, και του Ρώσου υπουργόυ Εξωτερικών, Sergei Lavrov, οι οποίοι τόνισαν, για άλλη μια φορά, ότι το έργο αυτό αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τις δύο χώρες. Το θέμα του αγωγού και οι προσεγγίσεις Ελλάδας και Ρωσίας στις τελευταίες σχετικές εξελίξεις θα συζητηθούν σε συνεδρίαση της μικτής Ελληνορωσικής Επιτροπής Ενέργειας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου".

Στις 7 Δεκεμβρίου, ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε στην Αθήνα ότι "η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην σταθερή στρατηγική επιλογή της, όσον αφορά τόσο τη χρησιμότητα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, όσο και τη χρησιμότητα του αγωγού για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη".

Επίσης, ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, δήλωσε προχθές (8/12) ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην κατασκευή του συγκεκριμένου ενεργειακού αγωγού.

Εν τω μεταξύ, στις 7 Δεκεμβρίου ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών, Simeon Djankov, ανακοίνωσε ότι η Σόφια επιθυμεί να θέσει τέλος στη συμμετοχή της στο έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και ότι "είναι διατεθειμένη να υπογράψει σύμφωνο στο οποίο θα δηλώνει ότι αποχωρεί από το έργο με κοινή συναίνεση".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου